Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2013 » Квітень » 16
Не в такі вже й далекі часи чи не в кожному  селі нашого краю було чимало майстрів народних ремесел. Ткали килими, шили кожухи та кептарі, смушкові шапки, майстрували діжки, сани, вози, кінську упряж, чинбарили. Нині цими ремеслами займаються одиниці.

Всі ми любимо смакувати хрусткими огірочками та капустою, квашеними яблуками та помідорами з дубової бочки. Та й інші продукти наші діди і прадіди зберігали у дерев’яних діжках: зерно, борошно, сало, бринзу... Корову доїли у дерев’яну дійницю, масло збивали у маслобойці з дерева. Вироби були натуральні, чисто екологічні. Тепер лише деякі господарі дотримуються дідівських методів зберігання продуктів.
Більшість газдинь квасять овочі у пластикових діжках та емальованому посуді. А це вже хімія.
Аби знайти майстра-бондаря, який виготовляє діжки, мені знадобилось чимало часу. Розпитував жителів багатьох сіл ... Читати далі »
Переглядів: 619 | Додав: Newday | Дата: 2013-04-16

На війну із Кам’янки відправили 720 сельчан
Минулого понеділка у Кам’янській ЗОШ відбулась зустріч ветеранів ВВВ з учнями. І не випадково, бо саме 8 квітня 1944р. радянські війська І Українського фронту звільнили Кам’янку від фашистських загарбників.

Детально про Проскурово-Чернівецьку операцію розповів вчитель історії, заслужений вчитель України Іван Звоздецький. До речі, він народився саме у рік визволення нашого краю. Розповів, що Глибоку та Кам’янку звільнила танкова дивізія під командуванням полковника — двічі Героя Радянського союзу Івана Бойка (другу зірку Героя отримав за визволення Чернівецької обл.). Бойових дій як у Глибоці, так і у Кам’янці не було, бо наш край тоді був  «під Румунією». Наприкінці березня — початку квітня, коли р ... Читати далі »
Переглядів: 525 | Додав: Newday | Дата: 2013-04-16

Анонс
Майстри малої ракетки розіграють першість району
У суботу, 13 квітня, у спортзалі Черепковецької ЗОШ відбудеться командна першість району з настільного тенісу у залік сільських районних спортивних ігор сезону 2013 року.
Початок змагань о 10-й годині.

«Весняний пролісок» визначив переможців

У спортзалі Турятського НВК відбувся традиційний турнір Волоцької ДЮСШ «Весняний пролісок» з футзалу серед юнаків та дівчат 2000 року народження  і молодші. У цих змаганнях взяли участь вісім юнацьких і п’ять дівочих команд. Серед юнаків перше місце здобули вихованці Глибоцької ДЮСШ (Сергій Лютик), друге — Старововчине ... Читати далі »
Переглядів: 446 | Додав: Newday | Дата: 2013-04-16

Полювання без пса — прогулянка. У цьому переконані завзяті мисливці. Чотирилапий товариш завжди прослідкує, аби всі трофеї господаря однозначно опинилися у його торбині. Однак, наші менші друзі не проти й позмагатися у агресивності, майстерності, чутті і спритності. Що й довели міжнародні змагання мисливських собак, проведені у Глибоці Всеукраїнським клубом німецького ягдтер’єра КСУ та районним товариством мисливців та рибалок.

Наближаючись до місця змагань, зрозуміли одразу — ентузіазму й азарту тут 100 %.  Голова райдержадміністрації Микола Загарюк, заступник голови районної ради Петро Тимофтій, заступник голови селищної ради Василь Крилюк побажали всім успіху та фортуни.
 Першого дня відбулись зустрічі „хвостатих мисливців” з „рудим” бешкетником у своєрідному П-подібному капкані. Слід було зробити розминку з лисом і або вигнати його, або правильн ... Читати далі »
Переглядів: 749 | Додав: Newday | Дата: 2013-04-16

З цієї нагоди ми вирішили здійснити невеличку мандрівку визначними місцями села, аби дізнатись якомога більше про його багату історію та не менш цікаве сьогодення.

Історичний екскурс
Перша згадка про Опришени датована 17 березнем 1418 року у дарчому документі молдовського господаря Олександра Доброго, який повідомляє, що село переходить у власність монастиря з Молдавіци. Згодом про Опришени згадують у грамотах Штефана Великого.
У 70-х роках XVI століття на цій території відбулись бої між російськими та турецькими військами, тому більшість місцевих мешканців змушені були залишити рідну землю.
У 1946 році радянська влада перейменувала село у Дубівку. У 1995-у Верховна Рада України повертає стару назву (Опришени).
60 – 80-і роки XX століття ... Читати далі »
Переглядів: 796 | Додав: Newday | Дата: 2013-04-16

Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
nanewday@mail.ru