Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2013 » Квітень » 16 » Опришени відсвяткували 595-річчя
10:45 AM
Опришени відсвяткували 595-річчя
З цієї нагоди ми вирішили здійснити невеличку мандрівку визначними місцями села, аби дізнатись якомога більше про його багату історію та не менш цікаве сьогодення.

Історичний екскурс
Перша згадка про Опришени датована 17 березнем 1418 року у дарчому документі молдовського господаря Олександра Доброго, який повідомляє, що село переходить у власність монастиря з Молдавіци. Згодом про Опришени згадують у грамотах Штефана Великого.
У 70-х роках XVI століття на цій території відбулись бої між російськими та турецькими військами, тому більшість місцевих мешканців змушені були залишити рідну землю.
У 1946 році радянська влада перейменувала село у Дубівку. У 1995-у Верховна Рада України повертає стару назву (Опришени).
60 – 80-і роки XX століття — це своєрідний період розквіту, адже саме тоді електрифікували село (1961), а також збудували клуб (1974), нове приміщення школи (1976), тваринницький комплекс (1980).
Чимало видатних людей є вихідцями Опришен. Серед них адвокат, історик, науковець, ректор Чернівецького університету (1921–1922) Максиміліан Гакман, доктор філологічних наук, професор, академік Микола Білецький, доктор медичних наук Сіміон Білецький, поет, публіцист, журналіст і видавець Василь Бику, письменник, фольклорист, видавець Дмитро Ковальчук та ін.



Центр культурно-мистецького життя
В Опришенах є цегельня, підприємство з обробки деревини, автомайстерня, фермерські господарства. Але гордість села — місцевий музей.
У 60-х роках минулого сторіччя вчитель історії Пантелій Білецький почав збирати матеріали про історію села та його культурну спадщину. Щоправда, з різних причин тоді не вдалось відкрити музей, але знайшлись небайдужі послідовники, які продовжили роботу. У 2002 році створили раду, до складу якої увійшло 12 осіб, які й вирішили створити заклад, який нині носить ім’я Максиміліана Гакмана. Офіційне відкриття відбулось 18 грудня 2005 року.
В Опришенському музеї археології та етнографії дбайливо зберігають понад тисячу унікальних експонатів. У археологічному відділі представлені пам’ятки палеоліту, трипільської культури, середньовіччя, знайдені членами гуртка „Юні археологи” під час експедицій.
Вражає своєю унікальністю нумізматична колекція: рідкісні румунські, турецькі, угорські, польські монети. Перлиною колекції є молдавська срібна монета часів Богдана ІІІ (1504–1517 рр.). Привертає увагу відвідувачів і середньовічна зброя, знайдена на території села: стріли, списи, патрони, частина пістолета тощо.
Велику історичну цінність мають етнографічні екпозиції: автентичні вишиванки, народні костюми, знаряддя праці, серед яких ткацький верстат, пряслиця, зерновик, плуги, лопати, залізна сокира (XV ст). 
Зберігають копії перших письмових джерел, де згадують про Опришени, а також різноманітні документи австрійського та румунського періодів.
У колекції старовинних ліхтариків найцікавішим є експонат ХІХ століття, який складається з чотирьох скляних стінок, а всередині — невеличка свічка.
Радує око неповторна експозиція ікон та інших церковних предметів, серед яких ікона, що викликає дощі, Євангеліє ХVIII ст., Біблія 1909 року видання, хрест зразка 1847-го.
Зібрали опришенські знавці музейної справи і матеріали, які присвячені світовим війнам. Це, зокрема, розповіді та спогади односельців про сталінські репресії.
Щороку, 18 травня (у Всесвітній день музею), в Опришенах проводять традиційну акцію „Ніч у музеї” (триває з 18.00 до 24.00), яка дає можливість усім бажаючим ознайомитись з багатою культурно-історичною спадщиною села.

Майбутнє села — у надійних руках
Перший навчальний заклад в Опришенах відкрили у 1886 році у будинку місцевого господаря. Пізніше на подвір’ї церкви збудували дерев’яну школу з двома класними приміщеннями і маленькою вчительською, а у 1923-у почали спорудження нового двоповерхового „храму освіти”, який здали в експлуатацію у 1926 році.
Спочатку у школі працював лише один учитель, який викладав кілька дисциплін. Проте з часом зросла чисельнісь учнів, тому збільшилась і кількість педагогів. Згодом освітня установа отримала статус семирічної школи, у 1964-у — восьмирічної, а 1976-го стала десятирічкою.
У 2004 році зусиллями обласної, районної і сільської влад та завдяки небайдужості місцевої громади 47 першокласників перейшли до новозбудованого корпусу.
Свого часу директорами школи були Теодор Білецький, Ілля Русу, Світлана Юдіна, Георгій Воронін, Георгій Семко. Нині школою керує Микола Боднарюк.
Сьогодні в Опришенській ЗОШ 309 учнів, працюють 37 педпрацівників. На базі навчального закладу діє гурток Глибоцького ЦТКСЕУМ „Юні археологи”, тут же відкрили кафедру „Археології, історії та краєзнавства” Буковинського центру археологічних досліджень ЧНУ, успішно виступає шкільний фольклорний колектив „Теленкуца”.

До церкви — за душевним спокоєм
Хтось з відомих і мудрих казав, що всі дороги ведуть до храму Божого.
Вперше про Церкву Різдва Пресвятої Богородиці в Опришенах згадують ще у далекому 1490 році в одному з указів Штефана Великого. Згідно з історичними джерелами, то був дерев’яний, безкупольний храм з дзвіницею перед входом, який за час свого існування зазнав кілька капітальних реставрацій.
У 1909-у розпочали будівництво нової цегляної споруди, але на деякий час роботи припинили, адже на території села тривали військові дії. Лише 8 вересня 1927 року освятили новозбудований храм. Стару ж церкву перевезли до сусідньої Слобідки.
В Опришенах служило чимало священиків. На жаль, про їх життя знаємо мало. Відомо, що більшість з них були приїжджими. Найдовше правив отець Василь Павлюк (1962 – 2010). Нині у храмі господарює син Василь Васильович Павлюк.

Зустрічали поважних гостей
Святкування 595-річчя села відбулось у місцевій ЗОШ. У заході взяли участь консул Генерального консульства Румунії у Чернівцях Іонел-Корнел Чобану, голови райради Валерій Ротар, Товариства румунської культури ім. М. Емінеску Василь Бику, районної ради ветеранів Петро Фока, професор ЧНУ ім. Ю. Федьковича Ілля Попеску, сільський голова Микола Попович, письменник Дмитро Ковальчук, священик Василь Павлюк, голова батьківського комітету Георгій Попович.
Для поважних гостей вихованці школи під керівництвом педагогів підготували цікаву культурно-історичну програму: декламували вірші, співали, розповідали про історію Опришен.
Вирішили, що масштабніші урочистості проведуть 22 вересня, у день храмового свята.
Матеріали сторінки підготував Георгій СЕМЕНЮК.






Переглядів: 794 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
nanewday@mail.ru