Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2013 » Липень » 08
Минулої п’ятниці селище Глибока відзначало славну і надзвичайно знаменну дату – 575 річницю з дня першої письмової згадки. Цьогоріч ця подія співпала із святкуванням ще двох, не менш величних свят, – Дня Конституції та Дня молоді.



Історична довідка: Перша письмова згадка про Глибоку датована 20 червнем 1438 року. Вона подана як запустіла місцевість на «Чорній галявині», а у грамоті цього ж року молдавський воєвода Ілля І наділив цією місцевістю під назвою Глибока придворного суддю Петра Гудиму. Напевно тоді і виникло село Глибока. У літописах згадується про те, що в 1490 році церква Глибоки увійшла в підлеглість Радівецької єпархії. Пізніше молдавський господар Стефан ІІІ своєю грамотою ствердив передачу села Глибока придворному Юдці. Глибока зі своїми землями та угіддями протягом довгого часу була ... Читати далі »
Переглядів: 914 | Додав: Newday | Дата: 2013-07-08

Днями у Білій Криниці освятили місце, де незабаром зведуть жіночий монастир. Не залишили цю подію поза увагою і керівники нашого району. Зокрема, на церемонії освячення побували голова райради Валерій Ротар, керівник апарату райдержадміністрації Інна Баланюк, Старововчинецький сільський голова Петро Остафійчук, а також генеральний директор „Камтрансу” (фірма-забудовник), депутат обласної ради Юрій Кушнір. Учасники обговорили усі деталі будівництва та облаштування майбутнього монастиря, питання щодо благоустрою території.
Валерій Манолійович передав отцю Сергію пакет документів, необхідних для будівництва. Як зазначив голова райради, щоб їх зібрати, довелось постукати не в одні двері, але ж всяке добре діло потребує певних зусиль. У свою чергу, Юрій Радулович Кушнір запевнив, що будівельні роботи розпочнуть найближчим часом.
Наостанок додам, що спорудження нового жіночого монастиря є справді благородною справ ... Читати далі »
Переглядів: 1191 | Додав: Newday | Дата: 2013-07-08

У день Святого Духа у Йорданештах відзначили 435-ліття від першої письмової документальної згадки про село. Символічно, що саме у цей день представили книгу „Сторінки з історії села Йорданешти”, авторами якої є письменник та публіцист Дмитро Ковальчук — відомий виходець села, який нині живе у Сучаві, Чіпріан Божеску, журналіст та видавець — редактор газети „Новий день” Микола Шапка.

Випуск цієї монографії є великим внеском, адже відтепер Йорданешти стали селом, яке  може пишатись подібними виданнями. Книгу видала приватний підприємець Марина Шапка та видавництво «Зелена Буковина».
Чіпріан Божеску зізнався, що давно мріяв написати книгу про історію рідного села і ось мрія стала реальністю.
— Побувавши на представленні монографії  Дмитра Ковальчука про його рідні Опришени, подумав, що було б добр ... Читати далі »
Переглядів: 726 | Додав: Newday | Дата: 2013-07-08

Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
nanewday@mail.ru