Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2013 » Вересень » 2 » Туризм і краєзнавство
4:46 PM
Туризм і краєзнавство

 Барви табору «Райдуга»
Вже 16 оздоровчу зміну провели працівники Глибоцького центру туризму і краєзнавства у формі профільного пересувного туристсько-виховного наметового табору. У цьому році 180 вихованців закладу мали змогу відпочити, оздоровитись, набути знань та лідерських якостей під час літніх канікул.

Вишкіл цьогоріч у таборі пройшов кожний п’ятий наш вихованець. Особливу увагу центр надає залученню дітей з малозабезпечених, неповних, багатодітних сімей, превентивному вихованню підлітків з груп ризику.
У таборі було 13 груп. Заздалегідь керівники гуртків, які є інструкторами дитячо-юнацького туризму, розробили цікаву і змістовну програму, визначили маршрути подорожей. Серед них: два велосипедні походи, три краєзнавчі експедиції, два водних маршрути на катамаранах та шість пішохідних походів. Географія подорожей та їх складність різноманітна, у залежності від віку та досвіду юних туристів-краєзнавців.
Третій рік поспіль у рамках транскордонного співробітництва на запрошення Клубу дітей з міста Радауць вихованці Глибоцького центру туризму здійснили велосипедний  категорійний похід по Південній Буковині Румунії. Цьогоріч — під керівництвом Василя Товарницького. Михайло Бойку повів свою  велосипедну групу  Північною Буковиною. Новачки- водники під керівництвом Миколи Мельничука пливли на катамаранах Черемошем і Прутом. Складніші випробування випали на вихованців Сергія Лупуляка з гуртка «Водний туризм», які здолали пороги на річці Прут у поході другої категорії складності.
Традиційно у співпраці з  науковцями Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, члени гуртка «Юні археологи» Миколи Боднарюка отримали практичні навички  на розкопках у Хотинській фортеці. Географи-краєзнавці на чолі з Валерієм Іримеску продовжили минулорічні дослідження долини річки Сірет від її витоків до  Глибоцького району. З наймолодшими вихованцями Оксана Меленко вирушила у еколого-краєзнавчу експедицію від Сірету до Дністра. Вони побували на найвищій вершині Глибоцького району горі Планіл-Палтін, висота якої 493 м над рівнем моря, найвищій вершині Прут-Сіретського межиріччя горі Цецино — 537 м. Вперше наші туристи відкрили для себе і дослідили  найвищу вершину Східно-Європейської рівнини гору Берду — 515 м. Так,так, не дивуйтесь! Саме Берда на Хотинській височині є найвищою на рівнинних просторах  Європи! Завершили подорож екскурсією у фортеці.
Найвищими і найгарнішими  масивами Українських Карпат — Чорногорі, Свидівцю, Горганах — проклали маршрути пішохідних походів Костянтин Фратовчан, Дмитро Сандул, Олександр Чоботар, Дорел Вільчак, Неля Троєцька, Надія Стрілак. Ще недавно вони самі були гуртківцями, потім інструкторами-стажерами, а нині будуть брати участь у чемпіонаті України  зі спортивних туристських походів.
Змістовні і корисні бесіди з вихованцями табору «Райдуга» провели прокурор прокуратури Глибоцького району Вікторія Гринькова, працівник відділу кримінальної міліції у справах дітей Вячеслав Шлемко, начальник відділу сім’ї, молоді та спорту РДА Ольга Сабран, лікар-нарколог Петро Радкевич. Сприятимуть підвищенню туристської кваліфікації учнів проведені майстер-класи. Популярною є «Школа гри на гітарі», яку проводить Галина Сисолєтіна.
Фізичній підготовці приділяють підвищену увагу.  А ще у табір вже вкотре завітали фахівці обласної організації «Спорт для всіх» (Георгій  Мазурашу, Георгій Істратій).
Табір «Райдуга» перебуває на повному самообслуговуванні. Тож були і екологічні акції, учні брали участь у суспільно корисній праці, разом з інструкторами чергували та готували їжу тощо. Це і є процес соціалізації дитини  на ділі.
Влучно сказала Яна Гузлеу з Турятки: «Мені подобається, що у таборі стабільно панує дух колективізму, взаєморозуміння, взаємодопомоги і наша «Райдуга» — це те місце, куди хочеться приїхати ще раз».
У таборі відпочили та оздоровились учні із 23 загальноосвітніх навчальних закладів та Глибоцького професійного ліцею.
Відразу після завершення табірної зміни 8 членів районного туристського спортивного клубу «Меридіан» вирушили у пішохідний похід четвертої категорії складності  Західними Саянами у Красноярському краї. Підвищення кваліфікації педагогів Глибоччини відбуватиметься  в рамках семінару вищої туристської підготовки. Але це вже тема наступної нашої розповіді.
Анатолій Дудка,
директор Глибоцького центру туризму і краєзнавства.
















Переглядів: 695 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
nanewday@mail.ru