Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2013 » Вересень » 27 » Опришени — село на перехресті тисячоліть
11:48 AM
Опришени — село на перехресті тисячоліть
Минулої суботи на Різдво Пресвятої Богородиці в Опришенах був храм, а наcтупного дня опришенці відсвяткували день свого села – 595-і роковини від першої письмової документальної згадки, яка датується 1418 роком.



Свято відкрив сільський голова Микола Попович, який розповів про здобутки села за останні п’ять років (від попереднього ювілею), коли у сільському будинку культури також зібралися мешканці та чимало гостей. І до цього свята ґазди готувалися по-нашому, по-буковинськи, символічно зустрічаючи поважних гостей хлібом-сіллю.
— Найбільше надбання нашої малої батьківщини – це її працьовиті люди, — підкреслив Микола Попович. — А на окремі слова подяки заслуговують приватні підприємці Василь Нікоара, Люся Ватаман, Віорел Гринюк, Георгій Попович, Віолета Савчук та ін. Вони докладають чимало зусиль, аби рідне село процвітало.
Як віруючі у Бога християни, опришенці запросили на свято настоятеля місцевої церкви отця Василя Паулюка, який благословив початок заходів.
На сцену запросили гостей. Голова районної ради Валерій Ротар у своєму вітальному слові зазначив, що Опришенська сільська рада є однією з кращих не тільки у районі, а її очільник Микола Попович щодня піклується проблемами односельців та про благоустрій. Валерій Манолійович також підкреслив, що завдяки знаним вихідцям з цього села Опришени стали відомими не лише в області, а й далеко за її межами, зокрема у країнах близького та далекого зарубіжжя.
Заступник голови райдержадміністрації Михайло Божеску привітав присутніх з чудовим ювілеєм від імені керівника виконавчої влади району Миколи Загарюка.  Колишній багаторічний працівник відділу освіти та фаховий педагог-математик Михайло Костянтинович дав високу оцінку діяльності місцевої школи, директором якої є депутат райради Микола Боднарюк. Він, до речі, є засновником та директором місцевого музею ім. Максиміліана Гакмана — одного з кращих в області.
Народний депутат України Іван Попеску, який щойно повернувся із Страсбурга, висловив впевненість у європейському майбутньому нашої держави. Вітаючи опришенців з 595-річним ювілеєм, обіцяв, що на святкування 600-ліття села клопотатиме про виділення державних коштів на проведення заходів. Іван Васильович вручив сільському голові подарунок.
Консул Генерального Консульства Румунії у Чернівцях Корнеліу Чоботару висловив слова вдячності за збереження автохтонних звичаїв та традицій, передаючи при цьому щирі вітання від румунської дипломатичної місії на Буковині.
Емоційними були і виступи голови Товариства румунської культури ім.Міхая Емінеску — редактора «Газети де Герца» Василя Бику та голови Товариства «Арбороаса» — історика та письменника Дмитра Ковальчука, який є автором монографії про с.Опришени. Вони є вихідцями цього села.
Гостем свята був і голова Товариства «Голгофа» Ілля Попеску, адже сталінські репресії не оминули опришенців, про що йшлося у його промові.
Згодом на сцену запросили синів та дочок Опришен, які в цей день приїхали у рідне село до рідних домівок.  Серед них — депутат обласної ради Іван Мунтян, приватний підприємець Георгій Кравчук, юрист Лівіу Русу, лікар Аурел Кравчук, журналістка Дойна Божеску та інші.
Місцеві аматори сцени – оркестр народних інструментів та ансамбль «Датіна»  розділили радість свята піснею і танцем, а їх виступи прикрасила співачка з Румунії Адріана Бучевськи.
Сільський голова Микола Попович вручив під час свята десятки грамот та подяк гостям та сельчанам, які повсякденною працею прикрашають свій спільний дім.
Насправді Опришенам більше, аніж шість століть. І про це свідчать ті археологічні експонати, що знаходяться у місцевому музеї.  А на завершення нічого нового не скажу, тільки те, що свято вдалося на славу.
Дмитро Кодович.
Фото автора






Переглядів: 833 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
nanewday@mail.ru