Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2013 » Вересень » 2 » «Гаряча» тема
5:29 PM
«Гаряча» тема
Виселення з гуртожитку:
 дві сторони медалі

Того дня, 23 серпня, група жителів гуртожитку №1 Глибоцького професійного ліцею вийшла на мирний пікет на Центральний майдан селища під розгорнутим гаслом «Незалежні, але й бездомні». Відтак активісти, серед яких Іван Дабула, Олександр Шкеть та Георгій Боднарюк зустрілися з головою райради Валерієм Ротарем, народним депутатом Геннадієм Федоряком, селищним головою Костянтином Горячко, в.о. начальника райвідділу міліції Артемом Куцаком, директором ліцею Миколою Макаревичем і кількома депутатами районної ради. Водночас, пікетуючі виступили із спеціальним зверненням до всіх владних структур виконавчої влади та місцевого самоврядування району й області. Ось витяг із цього звернення (дослівний текст авторів):
  «В даному гуртожитку проживаємо довгий час, зробили все, як нам наказувала дирекція профліцею, кошти дали на реконструкцію, ожили будівлю від самознищення. Будівля гуртожитку вже не відповідає вимогам Положенню про гуртожитки, а є багатоквартирним будинком, в квартирах якого проживають сім’ї,  народжуються інші покоління – громадяни України.
 На підставі викладеного,  вважаючи себе повноправними мешканцями Глибоччини та повноправними громадянами України,  по законам якої прагнемо до правової, дійсно демократичної, європейської, громадянської держави, маючи достоїнство, честь і гідність не допускати себе в ряди безхатченків та бомжів  (бо ми цього не заслужили), пред’являємо до місцевої влади району та області конкретні та тверді вимоги:
ВІД СЬОГОДНІШНЬОГО ДНЯ
1. Призупинити виконавчі дії щодо примусового виселення з приміщень гуртожитку № 1 по вул. І.Бойка, 4 в смт. Глибока до моменту надання  житла.
 2. Провести обстеження будівлі гуртожитку № 1 по вул. І.Бойка, 4 в смт. Глибока на відповідність вимогам Положенню про гуртожитки.
3. Вивчити ситуацію мешканців, які підлягають виселенню.
4. Клопотати перед дирекцією Глибоцького професійного ліцею та Департаментом освіти ЧОДА з вимогою виконати рішення Спеціальної комісії Міністерства освіти і науки України з  майнових питань № 8 від 14.04.2009 р. щодо  зміни статусу гуртожитку № 1 Глибоцького професійного ліцею на «житловий будинок» шляхом завершення всіх розпочатих з 2010 р. дій по реалізації цього рішення.
В разі невиконання виставлених нами вимог, зберігаємо за собою право неодноразового, повторного проведення аналогічних акцій до повного їх виконання».

А тепер наведемо ще дві думки щодо цієї «гарячої» теми
 Костянтин ГОРЯЧКО, Глибоцький селищний голова:
— Назріла конфліктна ситуація є й справді складною, що торкається долі ряду людей. Обійти її мовчанкою, звісно, ні з юридичного, ні з морального боку не можна. А тому при зустрічі, зокрема народний депутат України Геннадій Федоряк, уважно вислухав пікетувальників, висловив готовність глибше вникнути в суть справи, задіяти досвідчених фахівців у вирішення проблеми, аби за можливості допомогти людям.
На жаль, у Глибоці нині не ведеться будівництво соціального житла. І селищна рада наразі фактично позбавлена будь-якого сприяння у наданні необхідних житлових умов тим жителям райцентру, котрі цього вкрай потребують. А їх у нас ще немало.
Микола МАКАРЕВИЧ, директор Глибоцького професійного ліцею:
— Питання унормування правовідносин адміністрації Глибоцького професійного ліцею та мешканців гуртожитку №1, мої дії як директора ліцею протягом 2011 — 2013 року були предметом розгляду чисельних перевірок з боку органів виконавчої влади (Глибоцька районна державна адміністрація, Чернівецька обласна державна адміністрація, Департамент освіти і науки ЧОДА), контролюючих інстанцій (територіального підрозділу антимонопольного комітету, Державної інспекції праці, Держгірпромнагляду), правоохоронних органів (прокуратури Чернівецької області та Глибоцького району, підрозділів МВС України). А питання виселення окремих мешканців гуртожитку розглядалося у кожному конкретному випадку Глибоцьким районним судом, Апеляційним судом Чернівецької області та Вищим спеціалізованим судом України.
На балансі навчального закладу перебувають два гуртожитки для проживання учнів ліцею. Згідно з  вимогами діючого законодавства, зазначені гуртожитки не можуть бути відчужені і мешканці не мають права на постійне проживання чи приватизацію кімнат. Відповідно до положення про гуртожитки та колективного договору, право на тимчасове проживання в гуртожитку на правах строкового договору-найму мають виключно працівники ліцею за умови наявності вільних кімнат.
Впродовж 2000 — 2008 років у гуртожитку №1 було здано в найм кімнати 25 громадянам, які не працювали ні в ліцеї, ні в системі освіти.
Твердження скаржників про витрати на утримання гуртожитку не відповідають дійсності. Ремонт даху, електричних та каналізаційних мереж здійснено за кошти ліцею.
У 2009 році Головне управління освіти і науки Чернівецької ОДА та адміністрація Глибоцького професійного ліцею з метою забезпечення житлом виключно працівників ліцею клопотали перед Міністерством освіти та науки України щодо зміни статусу гуртожитку на житловий будинок. МОН України надано такий дозвіл за № 1/11-3218 від 07.05.2009 року, однак він до цього часу не реалізований.
У зв’язку з набуттям чинності 30.09.2011 р. закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», відповідно до ч.3 ст.1 цього Закону, приватизація гуртожитку та зміна статусу будівлі нині неможлива. Таким чином у мене, як директора ліцею, відсутні будь-які підстави для дій щодо зміни статусу учнівського гуртожитку на житловий будинок.
Беручи до уваги рішення судів, що набрали законної сили, можливості запропонувати інші шляхи врегулювання ситуації, що склалася, немає, оскільки органи державної влади та місцевого самоврядування не наділені повноваженнями переглядати судові справи і робити висновки щодо обґрунтованості та законності судових рішень.
Публікацію підготували
Микола ШАПКА,
Василь ГЕЙНІШ.









Переглядів: 545 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
nanewday@mail.ru