Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2013 » Жовтень » 4 » До 150-річчя від дня народження Ольги Кобилянської
12:12 PM
До 150-річчя від дня народження Ольги Кобилянської
От тільки б завершити оте «трохи-трохи» …
Відвідини музею-садиби Ольги Кобилянської у Димці і розмова там із Іваном Даном — незмінним керівником цього закладу впродовж 30 літ — відбулась 27 вересня, тобто рівно за два місяці до ювілею Гірської Орлиці. І треба ж було такому трапитись, що саме напередодні вночі після сильного вітру і дощу через підгнилі стовпи упала частина огорожі біля входу на подвір’я садиби.

— Ось тобі і маєш, — зітхнув Іван Дмитрович і взявся разом з нами піднімати та підпирати паркан.
Власне, на території музею мулять око й досі не розібрані рештки майже зруйнованої часом стайні.
— Начебто і гроші на цю роботу виділили, є домовленість із спеціалістами, бо самим з огляду на техніку безпеки не дозволяють братись за неї, але чомусь руки майстрів не доходять, — додав Іван Дан.
Будинок музею завдяки рукам вже самого керівника і одного з помічників, виділених на роботу сільською радою, практично вже готовий і зовні, і всередині для прийому гостей, які навідаються сюди 27 листопада — в день народження Ольги Кобилянської. До слова, тиждень тому тут побувала творча група Українського Національного телебачення, яка готує документальний фільм до ювілею письменниці. У музейній книзі відгуків телевізійники залишили запис із щирими словами вдячності на адресу І.Д. Дана за плідну допомогу і сприяння у створенні фільму.
Хочеться сподіватись, що подібні слова доповнять й усі інші шанувальники видатної української майстрині слова, котрі матимуть незабаром чергову нагоду  торкнутись до її творчої спадщини, пройтись цим заповідним куточком нашого краю. От тільки б встигнути до цього листопадового дня виконати кому належить оте «трохи-трохи»…
Василь Гейніш.
Фото Петра Митранюка.

У Ботошанському театрі відбулась прем’єра  вистави «Царівна»


Минулої п’ятниці на сцені театру ім. Міхая Емінеску у румунському місті Ботошани відбулась  прем’єра вистави «Царівна» за мотивами твору Ольги Кобилянської. Автор постановки — буковинський журналіст Василь Довгий, а переклад на румунську мову здійснив відомий український письменник з Румунії Іоан Кідещук.
Протягом двох годин глядачі були свідками високої акторської майстерності румунських режисерів та постановників, захоплювались талановитою грою ботошанських акторів, за що неодноразово віддячували їм бурхливими оплесками.
Після завершення вистави генеральний директор театру ім.Міхая Емінеску Траян Апєтрєй подякував автору тексту та перекладачу за їх творчу роботу та вручив грамоти «Друг Ботошанського театру».  
На прем’єрі були присутні голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайнічеру, Генеральний консул України у Сучаві Василь Боєчко, префект повіту Ботошани Костіка Макалець, голова обласного Товариства румунської культури їм.Міхая Емінеску Василь Бику, представники Союзу українців Румунії.
Михайло Гайнічеру та Василь Боєчко висловились щодо високої майстерності акторського колективу цього культурного закладу та зауважили, що вистава є початком сучасного культурного діалогу між Україною та Румунією на базі творчості Ольги Кобилянської.
Постановка «Царівни» здійснена в рамках відзначення 150-річчя від дня народження Ольги Кобилянської. Є обіцянки, що її побачать глядачі інших міст Румунії, а також Чернівецької області.

Микола Шапка.
м. Ботошани. Румунія.









Переглядів: 777 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
nanewday@mail.ru