Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2013 » Жовтень » 18 » Ауріка Божеску спостерігала за виборами в Азербайджані
11:07 AM
Ауріка Божеску спостерігала за виборами в Азербайджані
Минулого тижня відбулись вибори президента Республіки Азербайджан, які викликали різні коментарі та думки політичних експертів і журналістів. Наш кореспондент мав можливість поспілкуватись з депутатом обласної ради Аурікою Божеску, яка була спостерігачем на цих виборах.

— Ауріко Василівно, розкажіть про склад делегації та кого ви представляли на виборах президента в Азербайджані?
— Під час виборів у цій державі було досить багато спостерігачів. Ми представляли міжнародну організацію «За справедливі вибори», до складу якої входило по 1 — 2 спостерігачі від різних країн ЄС, СНД, США та Ізраїлю. Я працювала у групі з професором-політологом з Румунії Іоаном Хоргою.
— Як знайшли вас європейські структури у маленькій провінційній Глибоці?
— Спілка Румунських Товариств «За європейську інтеграцію» має партнерство з багатьма європейськими структурами, мета яких —  спостереження за виборами у постсоціалістичних країнах. Мене запросили за рекомендацією члена Постійного комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи Івана Попеску та особисто президент МО «За справедливі вибори» Олександр Крупа.
— Яка була мета поїздки?
— Найперше — сприяння міжнародним організаціям у спостереженні за президентськими виборами в Азербайджані, а для мене особисто — і набуття досвіду міжнародного спостерігача.
— Як ставилися до європейських спостерігачів організатори виборів, органи державної влади цієї країни? До речі, «ОБСЄ зафіксувала факти залякування виборців та журналістів», — пише «Українська правда», цитуючи «Радіо Свобода». 
— У відповідності до нашого мандату, ми контактували тільки з представниками Центральної виборчої комісії та місцевих виборчих дільниць, а також з місцевими спостерігачами від різних політичних партій, від кандидатів, а також із незалежними спостерігачами. На 11 виборчих дільницях, де ми побували, не бачили порушень діючого законодавства, виборчий процес проходив організовано, спостерігачі від різних кандидатів скарг щодо порушень під час виборів ніде не подавали. Тільки на одній виборчій дільниці ми зафіксували технічну помилку, яку усунули ще під час нашого перебування на дільниці.
— На вашу думку, в Азербайджані насправді люблять  Президента Алієва так сильно, як свідчать результати виборів, – 85 відсотків ЗА?
— На минулих виборах він набрав іще більше. І це пояснюють тим, що країна, яка перебувала у стані громадянської війни, мала сотні тисяч біженців, проблеми з продуктами харчування, завдяки енергетичним ресурсам (зокрема нафти і газу) під керівництвом Гейдара Алієва, а згодом й Ільхама Алієва перетворилась у суцільний будівельний майданчик. Люди почали отримувати житло, роботу, засоби для життя, тощо. А ще східний менталітет. Все це підняло авторитет керівника держави на надзвичайно високий рівень. А сам результат голосування був прогнозований на 80 — 90%.
— Які висновки зробила делегація і які подальші дії?
— Перший: вибори проходили організовано й відповідно до законодавства, а поодинокі випадки порушень не вплинули на результати голосування.
Другий: наші рекомендації щодо внесення змін до законодавства для його наближення до європейських стандартів будуть передані ОБСЄ та Раді Європи і оприлюднені після засідання Постійного Комітету Ради Європи, яке відбудеться у Відні (Австрія) 22 листопада цього року.
— Дякую.
Вів інтерв’ю Микола Шапка.
***
На знімку: Ауріка Божеску та Іоан Хорга в Азербайджані.






Переглядів: 645 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
nanewday@mail.ru