Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2014 » Січень » 8 » Від побаченого у Білорусі повернувся до буденних справ
4:33 PM
Від побаченого у Білорусі повернувся до буденних справ
Підприємство «ГАЛС ЛТД» знають не лише в Україні, а й за її межами. Певно, не випадково у грудні ц.р. директора Володимира Завадовського запросили взяти участь у третьому Міжнародному форумі ІFС з харчової безпеки, який відбувся у Білорусі. У Володимира Адамовича чимало справ, тож мені випала нагода зустрітись із ним лише під час обідньої перерви.

— Від кого надійшло запрошення на форум?
— Від Української міжнародної фінансової корпорації, яка працює на Україні. Наше підприємство одне із небагатьох, яке цьогоріч підтвердило наявність сертифікату ФСС-22000. Ми ділились досвідом з білоруськими колегами,  розповідали як нам протягом трьох років його вдалось запровадити і пройти аудит. Наші сусіди також випускають якісну продукцію, але стандарти у них білоруські, у Росії — російські, а нам необхідно працювати за міжнародними.
Існує проект з харчової безпеки. ІFС — це міжнародна фінансова корпорація. А форум проводили під егідою Банку реконструкції та розвитку.
— Назвіть учасників форуму.
— Це провідні фахівці з Європи та світу, які є світилами у галузі харчової безпеки. Розробляють нові технології та стандарти. На таких заходах презентують найновітніші винаходи, стандарти світового масштабу. Ми запроваджуємо їх у себе.
Було чимало дискусій з представниками різних компаній про втілення нових технологій, фінансові аспекти. Обговорили результативність витрат на забезпечення якості та безпечності продукції. Всього ж було понад 100 представників із Туреччини, США, Молдови, Нідерландів, Великобританії, Німеччини…
— Чи насиченим був порядок денний заходу?
— Першої днини обговорювали питання співпраці. Виступали менеджери, викладачі університету штату Мічіган (США), представник ООН у Білорусі, керівник консультативних програм у Центральній Азії, заступник міністра сільського господарства Молдови, директори та представники різних компаній…
Наступного дня ми відвідали підприємство з переробки молока (оглянули лінію з виготовлення морозива за найновітнішою технологією). Потім була екскурсія Білоруссю.
— Що вас вразило?
— Найперше — дороги. Синоптики саме передавали, що буде снігопад, а очисні машини і трактори вже були напоготові. У Мінську — через кожен кілометр, а на трасі — через п’ять.
За 72 кілометри від столиці бачили вузенький путівець, яким і машина з мотоциклом не розминеться. І тут укладено асфальт. Що вже там говорити про міжнародні траси!  Вздовж придорожніх смуг не побачиш кожного папірця чи  целофанового пакета.
— Заходили у магазини?
— Нас шокувала кількість продуктів на прилавках. Правда ціни на 10 — 20% вищі від українських. Але з приємністю відчули запах справжньої ковбаси, масла, сиру… Майнула ностальгія за радянськими часами.
— Чи не довелось бачити занедбані ферми, заводи, підприємства?
— О, ні! У державі працюють заводи, фабрики, діють колгоспи. Словом, все, що залишилось  від Союзу. І жодного клаптика необробленої землі.
Держава закуповує продукцію і розподіляє у магазини та різноманітні заклади.
Але є і приватні готелі, ресторани, переробні підприємства. Держава регулює ціни, обсяги випуску продукції, робочі місця, заробітну плату. Отже, не допускає, аби сильний знищив слабшого (саме їм допомагає).
Зустрівся із своїм земляком-однокласником і поцікавився проблемами. Почув таку відповідь: «А ми спимо і думаємо: що ж буде, якщо нашого Лукашенка не буде?»
Білоруси не уявляють свого життя без «бацька». Щодня він виступає з екрана телевізора і люди чують повідомлення про зняття з посади того чи іншого чиновника за прогалини у роботі. Хто б куди не поскаржився — одразу є реакція. Тому і рівень корупції мінімальний.
— Ваші враження від побаченого?
— Хорошого багато. Але, на мою думку, будь-яка диктатура веде у нікуди. Зовнішні ринки майже закриті, а надлишок продукції як сільського господарства, так і машинобудування, спонукає купувати все вітчизняне. Виробництво енергозатратне. Словом, надлишок власних товарів змушує економіку варитись у власному казані. Виходить замкнуте коло. Впевнений, що без сусіда вижити неможливо, як і відгородитись від світу.
— І на завершення кілька слів про успіхи вашого колективу у році, що минув.
—  Завершили роботу з достатньо позитивним балансом. Наростили обсяги виробництва на 10%, на 19% зросла кількість працюючих, на 33 % — реалізація. Рік, що минув, приніс не лише динаміку зростання, а й належне місце на ринку збуту. Ми це підтвердили нагородами: медаль «За високу якість», диплом  «За кращий товар року».
Ріст виник не лише за рахунок модернізації та переоснащення. Працівники пройшли відповідну перепідготовку та навчання. Ми закупили і змонтували лінію із розливу 300-грамових скляних пляшок, модернізували складське обладнання, закупили лінію, яка пакує склобанки у плівку, установку німецького виробництва для наклейки етикеток.
Ще один плюс у нашій роботі — забезпечення і організація харчування у дошкільних установах та школах.
Розпочали експортувати продукції до Румунії, Німеччини, Польщі, Франції.
— Яким бажаєте бачити «ГАЛС ЛТД» у 2014-у?
— Завдання конкретне: збільшити виробництво та реалізацію продукцію у 2,5 раза.
— Щиро дякую за розмову і успіхів Вам.
Петро КИРСТЮК.





Переглядів: 398 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
nanewday@mail.ru