Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2014 » Січень » 20 » Навіть «Йосип Сталін» відвідав маланкування на Глибоччині
1:44 PM
Навіть «Йосип Сталін» відвідав маланкування на Глибоччині
У вівторок на центральному майдані Глибоки було гамірно та людно, адже відбувався ІV регіональний фестиваль Маланок. На це традиційне зимове дійство цьогоріч маланкувальники підготували для шанувальників народних звичаїв і обрядів давні буковинські колядки, щедрівки і віншування, колоритні танці, виступи улюблених героїв переберії: Маланки, Жида, Молодої і Молодого, Іродів, Кози та ін. Додалися, звичайно, і сучасні персонажі, які розважали і веселили вдячну публіку. І все це задля того, аби бути не схожими на своїх попередників і здивувати глядачів.



Запрошенням: „Будьте здорові і багаті — колядуйте на свята від хати до хати” закликали розпочинати дійство, що й зробив хор працівників культури району.
До вітального слова запросили шановних гостей: голову Чернівецької обласної ради Михайла Гайничеру, генерального консула Румунії в м.Чернівці Елеонору Молдован, віце-примаря м.Сірет Крістіана Мокрея та заступника примаря комуни Киндешти Миколу Джуранюка (Румунія). Серед гостей свята були гурти маланкарів з Герцаївського, Сторожинецького, Новоселицького і Хотинського районів.
Подякували за зустріч на Глибоччині та побажали здоров’я, достатку, миру, радості голови РДА та районної ради Микола Загарюк і Валерій Ротар.
Один за одним з’являлись перед глядачами фольклорно-етнографічні колективи сіл району. Змагались вони не лише за глядацькі симпатії, а й гідну оцінку членів журі, а, отже, грошову нагороду. Почесними спонсорами фестивалю виступили депутати Чернівецької обласної ради Василь Бічер та Юрій Кушнір, підприємці Володимир Завадовський та Андрій Хохуляк.
Члени журі брали до уваги творчу індивідуальність, виконавську майстерність колективів, автентичність, музичний супровід, цілісність репертуарного дійства.
У номінації „Колядки та щедрівки” І місце присудили колективу районного будинку творчості та дозвілля, 2-ге розділили колядувальники з Багринівки та Старого Вовчинця. 3-тє посіли: дитячий колектив Глибоцького будинку творчості дітей та юнацтва, колективи сіл Михайлівка та Карапчів.
У номінації „Різдвяні обряди та маланки” з І місцем повернулись додому Станівці, ІІ-им — колективи сіл Сучевени і Тернавки Герцаївського району. Третіми стали Тарашани, Купка, Опришени, Кам’янка і Ропча (Сторожинеччина).
На „потязі”, кіндер-автівці, казковому транспорті прибули до Глибоки герої мультфільму „Казкова Русь”, поважний „товариш Сталін” із свитою, веселі смурфики, кіндери, войовничо налаштовані терористи, циганський табір, „швидка допомога” із Чагра, Молодії, Станівців, Синівців. Тож, у номінації „Переберія” першою стала „Казкова Русь”, другими теж чагорські колективи „Паровоз Сталіна”, „Смурфики”, а треті — молодійські „Терористи” та чагорські „Кіндери”. 
За перші місця колективи отримали грошові нагороди у розмірі 1000 грн., за другі — по 700, а за треті місця по 500 грн. Решта гуртам вручили по 200 грн. за участь.
Лариса Дущак, член журі.
Фото Петра Митранюка та Григорія Безверхнього.


Переглядів: 530 | Додав: Newday | Рейтинг: 5.0/1
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
nanewday@mail.ru