Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2014 » Січень » 27 » Купання на Водохреща: зусилля варті віри!
6:07 PM
Купання на Водохреща: зусилля варті віри!
Виявляється, для того, щоб почати життя з чистого листка, зовсім не обов’язково чекати понеділка чи першого дня нового року. По-новому можна почати жити і 19 січня. Чимало жителів нашого району так і зробили, занурившись минулої неділі у зачарований Водохрещем Сірет та прийнявши благодатне омовіння, а, отже, очищення.



Багато православних вранці поспішили до храму Божого, щоб набрати освяченої водички. Опісля приєднались до тих, хто вже очікував Йорданського „моржування” на р. Сірет у Кам’янці, поблизу центрального моста. За традицією віталися: „Христос хрестився!” „У річці Йордані”. Тим часом працівники МНС розташували намет для переодягання. А фольклорні колективи з Кам’янки, Черепківців, Старого Вовчинця віншували присутніх колядками: „Ой у річці на Йордані зібралися християни…”.
Із вітальним словом звернулися до присутніх голови райдержадміністрації та районної ради Микола Загарюк і Валерій Ротар, бажаючи, щоб у серці радість линула, мов пісня.
Настоятель Святоспиридонівського храму отець Василь Андронійчук здійснив водосвяття, звернувши увагу: головне у купанні на Водохреща — віра.
Один за одним заходили в холодну купіль чоловіки, молодь, жінки з дітьми.
Микола Загарюк поділився враженнями, зауваживши, що купається п’ятий рік поспіль, не хворіє, відчуває після купання радість.
Тарас Чіківчук з Глибоки лише спостерігав. Кілька років тому теж наважився на таке „моржування” і планує у майбутньому.
Грілися гарячим чаєм та рушниками Михайло Білійчук і Антон Зеленівський з Кам’янки. Хлопці розповіли, як у дитинстві теж хотіли спробувати, спостерігаючи за дорослими. Ось Михайло занурився  вже втретє, а Антон — сьомий раз.
Домка Карлійчук з Кам’янки мовила „Отче наш...” і попрямувала до води. Зізналась: здійснює традицію четвертий рік поспіль лише з вірою в Бога.
Отож, „моржувальники” розповідали свої „гарячі” враження біля ватри, підсумовуючи, що купання в ополонці допомагає прийти до тями після затяжних свят.
Лариса Дущак.
Фото Петра Митранюка.

Ініціатива, яка вартує уваги



Нещодавно Георгій Беженар орендував ставок, що знаходиться у Димці. Одразу ж після підписання акту новий господар почав думати, як краще облаштувати водоймище. Напередодні Водохреща орендатор виступив із вельми цікавою ініціативою: запропонував провести на ставку Йорданські купання. Ідею підтримала сільська рада, яка взяла на себе організаційні моменти. Відгукнувся і настоятель місцевого храму Святих Апостолів Петра і Павла отець Василь Казак, який освятив ставок.
Першим у воду зайшов отець Василь, а за ним ще 20 сміливців. Ще близько 100 осіб, які зібрались на водоймищі у день Водохреща, лише спостерігали та, мабуть, подумали, що купатимуться наступного року. Організатори обіцяють зробити купання традиційними.

Георгій СЕМЕНЮК.










Переглядів: 513 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
nanewday@mail.ru