Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2013 » Липень » 19 » Карапчів відзначив 440-річчя з дня першої письмової згадки про село
12:19 PM
Карапчів відзначив 440-річчя з дня першої письмової згадки про село
В одному з попередніх номерів наш часопис інформував читачів про 440-річчя села Карапчів. Як зазначалось тоді, урочистості з нагоди свята мали відбутись у день Святих Петра і Павла. І ось довгоочікувана мить настала, у Карапчеві організували вельми цікаве та напрочуд оригінальне свято.

Переможцю — «рогатий» приз
У давні часи чимало суперечок вирішувались на спортивних аренах. Ось і у Карапчеві відповідь на питання „Хто ж перший парубок на селі?” шукали за допомогою спорту.
— Ідея організації змагань між кутами села з’явилась давно, але втілити її у життя вдалось лише цьогоріч. Сподіваюсь, що цей турнір стане традиційним, адже ажіотаж навколо нього неабиякий. Дякую односельцям, які відгукнулись на мою пропозицію та допомогли чим змогли. Це, зокрема Микола Ватаманеску та Микола Скутар, які посприяли аби організація пройшла на найвищому рівні, — розповідає сільський голова Василь Іонець, який зробив немало аби спортивна мрія стала реальністю.
Отож, у день Святих Петра і Павла відбулась перша спартакіада села. На старт вийшли 3 команди, які представляли різні кути: Центр, Опаіцени та Хатну. Символічно, конкурували неподалік моста, який з’єднує дві частини села. Протягом декількох годин учасники з’ясовували, хто завоює пальму першості та стане володарем головного призу — барана. Змагались у 6 видах: міні-футбол, волейбол, настільний теніс, шашки, підняття гирі та перетягування канату. Для того, аби не виникали зайві балачки, запросили суддів із районного центру: Миколу Ляха, Прокопа Стрільчука та Дмитра Міхая.
Боротьба точилась не на жарт, ніхто не хотів поступатись. Яскравим доказом безкомпромісної боротьби є забиті голи, продумані комбінації, підняті з останніх сил гирі. За старою спортивною традицією, повболівати за „своїх” прийшли чимало охочих: від дітвори до стареньких бабусь та дідусів. Одним словом, усе як на кращих аренах світу: радість, розпач, неймовірна підтримка, оплески переможцям, слова підтримки переможеним.
У підсумковому заліку перше місце вибороли спортсмени з Опаіцен, яким вручили у подарунок барана. Другими стали представники Центру, які отримали ящик пива. На третій сходинці фінішували учасники з Хатни, яким подарували смажену курку та упаковку мінеральної води. Кожну команду нагородили грамотою.

Зі спортивного майданчика — на сцену
Після того як вщухли спортивні пристрасті, почалась друга частина — святковий концерт, на якому карапчівські артисти демонстрували свої таланти. Відкрила програму Катерина Сучеван, яка декламувала вірш „Карапчів”, написаний уродженцем села, відомим поетом Василем Левицьким. На сцену вийшли вокалістки Марінела Неделку, Одоріка Бостан, Ірина Єріна, дівочий вокальний колектив місцевого будинку культури, вокальний колектив хлопців „Валя Сірєтулуй” та дитячий танцювальний.
З вітальним словом перед присутніми виступив сільський голова Василь Іонець, який подякував жителям села за підтримку та зазначив, що лише спільними зусиллями можна подолати усі негаразди. Василь Георгійович вручив грамоти тим людям, які не лишаються осторонь проблем села. Зокрема, були нагороджені Костянтин Біленку, Микола Скутарь, Траян Дирда, Віорел Кащук, Микола Товарницький, Аурелія Перчула, Георгій Москал.
Не забули про свято і представники влади. Вітальне слово мовили помічник народного депутата Ауріка Божеску, заступник голови райдержадміністрації Михайло Божеску, заступник голови райради Петро Тимофтій, а також сільський голова сусідніх Йорданештів Георгій Лютик.
Михайло Костянтинович відзначив грамотами мешканців Карапчева, яким доля рідної місцевості небайдужа: Євгена Товарницького, Мірчу Чорнея, Мірчу Іонця, Миколу Ватаманеску, Василя Волошнюка. У свою чергу, Петро Михайлович нагородив сільського голову Василя Іонця, викладачку місцевого ліцею Марію Опаіць, депутатів сільради Соріна Фретеучана та Георгія Козачука.
Ауріка Божеску подарувала місцевому примарю книгу про видатних румунів Буковини.
Насамкінець перед присутніми виступила сучавська народна співачка Адріана Бучевські.
Зазначу, що цей концерт відбувся завдяки фінансовій підтримці «Комтрансу» в особі заступника генерального директора Валерія Савченка.
Георгій СЕМЕНЮК.
Фото автора.



















Переглядів: 583 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
nanewday@mail.ru