Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2014 » Січень » 10 » Buon Natale e Felice Anno Nuovo! Merry Christmas and Happy New Year!
12:49 PM
Buon Natale e Felice Anno Nuovo! Merry Christmas and Happy New Year!
Так звучать вітання з Новим роком та Різдвом Христовим італійською та англійською. Мабуть, чимало з вас, дорогі читачі, мріє про незабутні новорічні свята за кордоном. Оскільки є мрії, котрі збуваються, дехто вже ділиться спогадами.
Тільки уявіть. Іскристий сніжок вкриває стежки-доріжки, переливається різнобарвними вогниками ялинка, тріпоче полум’я свічок, бенкет із страв рідкісної смакоти, у красивому бокалі на високій ніжці витанцьовують грайливі бульбашки шампанського. А ви — у хвилюючому очікуванні дива, радості, щастя і подарунків у дивовижній країні, розташованій на південних схилах Альп і Апеннінському півострові — Італії.

Глибочанка Анна Костенюк з допомогою Інтернету (живе у Тосканах, за 200 км. не доїжджаючи до Риму) розповіла, що Україна загалом багатша новорічно-різдвяними традиціями за Італію. Головним атрибутом Різдва тут є зовсім не прикрашена ялинка, а вертеп, або Презепе. Це святкові декорації, що відтворюють народження Ісуса Христа. Італійці надають Презепе великого значення. У кожному будинку, храмі, на центральних площах міст обов’язково ставлять фігурки головних дійових осіб Різдва: немовляти Ісуса, Марії, Йосипа, волхвів, тварин. Для їх виготовлення використовують солоне тісто, глину, віск, дерево і навіть шоколад.
Щодо інтер’єру, то італійці — дуже економні, грішми не розкидаються. Якщо доводилось чути про викидання меблів на Новий рік, то пані Анна це спростовує. Навпаки, цінують все старовинне.
Зібравшись за святковим столом, десь о 20.00 вечеряють. А опівночі зі шампанським, салютами стрічають Новий рік. Подарунки отримують лише діти від Баббо Натале — прототип нашого Діда Мороза.
*   *   *
Про інше італійське свято — День феї Бефани, котре в Італії відзначають 6 січня, розповіла глибочанка Світлана Хапіцька.
Бефана збігається з днем Богоявлення. За переказом, волхви (або ті ж три царі), прямуючи до Віфлеєму, щоб принести подарунки немовляті Ісусові, зупинилися по дорозі у будинку самотньої бабусі. Розповівши куди прямують, прочани запропонували господарці приєднатися, але та відмовилася. Коли гості пішли, вирішила все-таки податися з подарунками до маленького Ісуса, але до Віфлеєму спізнилася — Святої Родини там вже не було. З того часу Бефана в ніч з 5-го на 6-те січня блукає світом та приносить малятам у подарунок насолоди.
Зовні Бефана схожа на Бабу Ягу з російських казок — горбатий ніс, сиве волосся стирчить з-під хустки, одягнена у лахміття та літає на мітлі. Різниця лише в тім, що ця фея носить окуляри та вважається доброю феєю. Якщо протягом року дитина поводилася погано, Бефана принесе їй панчоху, повну попелу. Для слухняних дітей, зазвичай, — ласощі. У день феї Бефани проводять фестиваль, подібний до нашої Маланки. На цьому новорічні свята в Італії завершуються.
*   *   *
Глибочанка Олександра Курилюк-Білик вже кілька років живе у м.Вайнленд (штат Нью-Джерсі у США) недалеко від Філадельфії. Цікаво повідала, теж з допомогою Інтернету, як її молода українська сім’я відзначає новорічні свята:
— 24 грудня збираємось родиною на Святий вечір за святковим столом. Співаємо різдвяних пісень. А 25-го вранці йдемо до храму. Тут готують різдвяну програму і для малечі. Дітки колядують, розповідають вірші. У місті в ці дні організовують концерти. Ми побували  на такому в Українському центрі у Філадельфії. Було близько 300 глядачів. Новий рік зустрічаємо у храмі у молитвах, дякуючи Богові за рік, що минає, і прохаючи благословення.
Цікаво, що у новорічно-різдвяні дні, як розповіла Олександра, американці не надають перевагу спиртним напоям. Щодо балів-маскарадів, то їх проводять на Хелоувін.

Глибочанки висловили вдячність „Новому дню” за можливість передати вітання рідним, друзям, знайомим через наш часопис, адже це зближує їх з найдорожчими людьми у цей радісний час!                                                           
Лариса Дущак.













Переглядів: 504 | Додав: Newday | Рейтинг: 5.0/1
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
nanewday@mail.ru