Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2013 » Серпень » 27 » Урожай-2013
4:24 PM
Урожай-2013
Картоплю вже копають, кукурудза жовтіє, а соя ще зеленіє

Кам’янчанин Олександр ПІДЛІСНИЙ овочівництвом займається понад 20 років. Він не фермер, а одноосібник. Обробляє свої, батьківські та кілька орендованих  земельних паїв. Поле розташоване поблизу русла Сірету, тому є ризик підтоплення. Але у посушливі роки господар збирає непогані врожаї картоплі, моркви, капусти, столового буряка. 
Картоплю, зазвичай, у не такі вже й далекі часи копали у вересні, а то й у жовтні. Цьогоріч період вегетації закінчився ще у липні: бадилля висохло, тож бульби треба збирати.
Олександр Васильович викопав більш як на половині площ. Реалізовує продукцію прямо з поля   за договірною і досить помірною ціною. З гектара збирає по 250 — 270 цнт. товарної картоплі (це крім насіннєвої та некондиційної). Має постійних клієнтів як у нашій, так і за межами області, а закуповують великими  партіями.
— «Секрет» високого врожаю — це дотримання технології вирощування, сівозмін та сортооновлення, — розповідає Олександр Підлісний. — І не варто розчаровуватись, коли якогось року буває неврожай або знизилась ціна.
Торік, приміром, німецькі інвестори не мали куди збувати бульбу і продавали насіннєву за сміхотворною ціною — по 50 коп. Цього року не посадили жодного гектара і програли. Підлісний же вирощує завжди.
* * *

 
Черепковецький фермер Василь МИКИТЮК розпочинав справу на 5 гектарах. Орендує понад 200. Щороку сіє кукурудзу на кількох десятках гектарах. Нині «королева полів» дозріває на 54 га. Через спекотну погоду нижні листки вже почали жовтіти, а ваговиті качани ще наливаються.
— От дощику б! — каже Василь Дмитрович, — тоді качани були б іще ваговитішими. — Ця культура завжди була рентабельною, навіть у посушливі роки і не раз рятувала наших дідів і прадідів від голоду. Зерно йде на корми та борошномельні підприємства, а подрібнені стебла — цінне органічне добриво.
Фермер має сушарку, якою доводить зерно до потрібної кондиції.  Цьогоріч закупив зерно французької селекції. Хоч вклав чималі кошти, зате буде віддача восени.
Василь Микитюк кілька гектарів засіяв соєю, на яку завжди є попит. Цьогоріч виросла заввишки понад метр. Стручки дуже ваговиті. Спекотна погода сприяє розвитку цієї цінної культури.
Фермер стверджує, що за роки своєї роботи такої ще не мав. Але не той врожай, що у полі, а той, що у коморі, бо до дозрівання стебла треба ще місяців зо два. Все залежатиме від погоди.
Текст і фото Петра КИРСТЮКа.









Переглядів: 440 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
nanewday@mail.ru