Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2013 » Квітень » 1 » Ще раз про ідентифікацію та реєстрацію тварин
4:58 PM
Ще раз про ідентифікацію та реєстрацію тварин
Дядько Василь веде підсобне господарство: має земельний пай, утримує корову, бичка, свиней. Минулого року спарував свинку, аби мати своїх поросят. У січні Анфіска привела аж десятеро. Для господарства цього забагато, тож шістьох пацяток дядько вирішив продати.
Приїхав у Глибоку на сільськогосподарський ринок, а на територію його не пустили.
—  Треба мати довідку та реєстраційне свідоцтво, — повідомили йому. — Хіба ви не знаєте?
— Перший раз чую, — відповів чоловік. — Колись я з татом продавав і без довідок.
— Чому я повинен платити ще за якісь папери? — запитав він, завітавши до редакції.
Наш кореспондент звернуся за коментарем до начальника управління ветеринарної медицини у Глибоцькому районі Георгія МІНТЕНКА.

— Георгію Пантелейовичу, коли у нашій державі розпочали роботи з ідентифікації і яка їх мета?
—  Загальнодержавна система ідентифікації і реєстрації тварин  розпочалася у 2003 р. (розпорядження Кабміну від 4 вересня 2003 р. № 555). Таким чином, ідентифікації і реєстрації підлягають всі види тварин, яких розводять та утримують на території України, незалежно від форм власності.
Основним елементом системи ідентифікації є: присвоєння унікального ідентифікаційного номера кожній тварині, прикріплення вушних бирок на вуха тварин, реєстрація їх у Державному автоматизованому Реєстрі тварин та видача відповідних документів.
У зв’язку з  набранням  чинності  29  грудня  2006 р. змін до закону «Про  внесення змін до  закону України «Про  ветеринарну  медицину»,  юридичних  і  фізичних  осіб, діяльність  яких  пов’язана  з  утриманням та  обігом  тварин,  зобов’язують виконувати вимоги  щодо  ідентифікації  і реєстрації тварин, а також заборонено переміщення  неідентифікованих  або  тварин  без  відповідних  ідентифікаційних, ветеринарних та  інших  супровідних  документів.
Відповідно кожна тварина, яка народилася у господарстві, повинна бути ідентифікована бирками не пізніше 7 днів від  моменту її народження, але не пізніше, ніж тварина вибуває з господарства власника .
— Хто проводить ідентифікацію. Назвіть розцінки?
— Для ідентифікації і реєстрації  тварин потрібно подати заявку представнику ДП ,,АІРТ’’,  які працюють на території району при сільських радах та Державних лікарнях ветеринарної медицини і провести проплату за надання послуг.
З  11 березня  ц.р. згідно наказу  від 5 березня 2013 р. Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин  затвердило тарифи на роботи та послуги і вони складають за одну голову: 
корови, молодняк ВРХ —  24,80 грн. + послуги банку;
товарні свині, поросята — 22  грн. + послуги банку;
вівці, кози   — 24 грн. + послуги банку.
—  Які документи отримує власник худоби?
—  Кожній тварині закріплюють на вухо індивідуальний вушний номер (для ВРХ), паспорт та ветеринарну картку,  для свиней, овець, кіз — реєстраційне свідоцтво,  для коней — паспорт.
У разі переміщення (купівлі, продажу) власник зобов’язаний звернутись у державну установу ветеринарної медицини  разом із паспортом тварини,  ветеринарною карткою для ВРХ,  реєстраційним свідоцтвом для свиней, овець та кіз для внесення змін у Державний єдиний реєстр і переоформлення документів. У ветеринарній картці ВРХ та реєстраційному свідоцтві овець та кіз повинні бути записи про діагностичні дослідження на лейкоз, бруцельоз, туберкульоз і щеплення проти сибірської виразки,  які проводять при виводці худоби. 
— А якщо тварину вирішили продати?
—  Для реалізації свиней (поросят), корів (молодняка ВРХ)  потрібно своєчасно  звернутись до державної установи ветеринарної медицини  для проведення клінічного огляду та ідентифікації тварини і отримання ветеринарного документа (довідки або  свідоцтва, ф. №1),  щоб уникнути проблем при реалізації на ринку,  м’ясокомбінатах чи забійних пунктах. Нагадуємо,  що дотацію на молодняк оформляють при наявності паспорта на ВРХ та внесення її  до Єдиного держреєстру тварин.
У Міністерстві аграрної політики розробили проект постанови про виплату державної допомоги громадянам за утримання овець та кіз (дотація). Власники овець, які планують  утримувати  їх на стинах,  в обов’язковому порядку повинні  формувати лишень з благополучних господарств, які пройшли діагностичні дослідження, щеплення проти сибірки та ідентифіковані в установленому порядку. В іншому випадку формування стини є незаконним і є небезпечним щодо розповсюдження інфекційних захворювань.
У разі недотримання  вимог чинного законодавства з ідентифікації та реєстрації в Єдиному реєстрі та закону України про ветеринарну медицину  власників тварин можуть притягнути до адміністративної відповідальності.
Підготував Петро Кирстюк.
Фото автора.





Переглядів: 2424 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
nanewday@mail.ru