Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2013 » Квітень » 1 » Кам’янський «Кам-колос» співпрацює з німецьким інвестором «Купа-Бюльд»
4:55 PM
Кам’янський «Кам-колос» співпрацює з німецьким інвестором «Купа-Бюльд»
У засобах масової інформації нині багато повідомлень про фальсифіковані та неякісні продукти харчування із простроченим терміном споживання. Великий резонанс набув факт поставки у країни Євросоюзу м’яса коней замість яловичини (телеканали України). Ми хочемо споживати чисто екологічну продукцію — без ГМО.

Старі і занедбані приміщення колишньої ферми колгоспу по вул Набережній, що у Кам’янці, справляли гнітюче враження. Та чомусь ніхто не наважувався відродити тваринницьку галузь. Крига скресла 2 роки тому, коли місцевий підприємець Андрій Хохуляк взявся наводити порядок.
Дехто скептично все це споглядав. Двометрові зарослі кущів та бур’янів, розвалені стайні. Поступово, крок за кроком, Андрій Миколайович почав наводити порядок на території. Встановили огорожу, відремонтували одну стайню, викопали ставок, розчистили територію, вивезли десятки КамАЗів непотребу. Через рік виріс офіс, де є все необхідне: службові приміщення, душова, кухня, котельня,  невеликий цех для переробки молока. Давалось все це нелегко. Допомагали брати, рідні, знайомі. Таким чином і утворилось ТзОВ «Кам-колос».
Інвестор з Німеччини — засновник товариства «Купа-Бюльд» Герман Бюльд з деякою цікавістю (а може й заздрістю) спостерігав за кроками молодого та ініціативнаго господаря. Свого часу німець орендував понад тисячу земельних паїв у Глибоці та Кам’янці. Мріяв про розширення виробництва, переробку продукції, розвиток тваринництва та не мав відповідної для цього бази. Але ж не лише ріпак вирощувати — потрібні і сівозміни. А куди потім подіти відходи зерна, солому та інше? Та й поле без органіки не даватиме високих врожаїв!
І ось восени минулого року вирішив стати компаньйоном Хохуляка — перебазувався на вул.Набережну. А селом вже поповзли слухи: мовляв, у німця забрали земельні паї.
— Це не так, — каже директор «Купа-Бюльд» Домніка Костенюк. — Г.Бюльд побачив перспективу у розвитку «Кам-колосу». Це, передусім, багатогалузеве господарство: розвиток тваринництва, переробка продукції, матеріально-технічна база, чимала територія (що важливо). Словом, є  можливість розширення виробництва.
У просторому приміщенні понад 10 корів, котрі у березні ще й розтеляться. До речі, доїння механізоване (придбали сучасне обладнання). Є і однорічні телички та бички. Зараз вже котяться вівцематки. В окремій загорожі гуси, кури. Є навіть кізоньки. Дали потомство і кілька свиноматок породи «ландрас». Годують по-європейськи (сухими кормами), а воду свинки п’ють із шланга, який звисає зі стелі.
Надворі у вольєрі дикі косулі, біля них під навісом бігають зайці та кролики. Це вже для екзотики. Ставок, альтанка для відпочинку створюють приємну ауру для працюючих.
У просторій майстерні механізатори лагодять техніку, готуються до весни. Тут є всі необхідні пристрої та механізми.
— Звичайно, проблем вистачає, — каже Андрій Хохуляк. — Потрібно завершити ремонт двох приміщень для утримання худоби, дооблаштувати літній табір, бо не все встигли зробити минулого року. Основне завдання зараз — підготовка до весни. Хоча більшість площ засіяли озимими, та потрібно розширювати кормовий клин, посіви круп’яних (гречка, просо), кукурудзи, сої. Словом, потрібно крутитись цілий рік, як білка у колесі.
Нещодавно у штат ввели посаду агронома, яку обійняв Іван Вакарчук — фахівець із 35-річним стажем роботи.
Андрій Миколайович — людина скромна. Не любить вихвалятись успіхами і досягненнями.  Він ще й добрий меценат. Надав чималу фінансову допомогу для ремонту Святоспиридонівського храму (с.Кам’янка). А до річниці виведення радянських військ з Афганістану  для воїнів-афганців організував святковий обід.
Петро Кирстюк.
Фото автора.



Переглядів: 988 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
nanewday@mail.ru