Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2013 » Серпень » 5 » Геральдика територіальних громад Глибоччини
12:17 PM
Геральдика територіальних громад Глибоччини

Стануть окрасою сіл
Продовжуємо знайомити читачів із геральдикою населених пунктів району.  Отож, подаємо герби та прапори сіл Кам’янка та Йорданешти, виготовлені за ескізами члена Українського геральдичного товариства (УГТ) у Львові Дмитра Ніколаєвича, який мешкає у Турятці. Він тісно співпрацює з відомим миколаївським геральдистом Ігорем Янушкевичем.
Додамо, що ті керівники територіальних громад, котрі теж побажають виготовити для своїх сіл чи установ подібну геральдичну атрибутику, можуть звертатись до Дмитра Георгійовича за телефоном 097-7432187.
Герб села Йорданешти

Щит, перетятий вузькою балкою срібного кольору, і напіврозтятий у нижній частині. У верхньому синьому полі зображення Святих: Архістратиги-Архангели Гавриїл і Михаїл з натуральним кольором обличчя і рук, із золотими німбами і у такому ж вбранні. У руці Св. Гавриїла срібні лілеї із золотим листям, Св. Михаїл у латах, правою рукою тримає меч, який палає, у лівій руці щит, на якому золоте зображення православного хреста. Обабіч Архангелів вгорі гілки липи із цвітом золотого кольору, розташовані дзеркально один проти одного.
Внизу на золотому полі — колесо водяного млина чорного кольору, яке опирається на таку ж опору і занурене у синю хвилясту основу. На зеленому полі срібна овеча голова.

Тлумачення символіки
Зображення Святих Архангелів Гавриїла і Михаїла символізує древню церкву у селі Йорданешти (1780 р.), освячену на честь цих святих, яку відновили у 1898 році. Храм діє і сьогодні. Святі Архістратиги є оберегами і заступниками для мешканців Йорданешт.
Золоті гілки липи із цвітом підкреслюють велике православне свято — Трійцю (Зелена неділя), яке започатковане тут ще з 1790 року. На Зелені свята — День села, під час якого  православний храм і оселі мешканці прикрашають гілками липи.
Срібна вузька балка символізує річку Сірет, яка протікає через село.
Зображення колеса на опорі, зануреного у хвилясту основу, нагадує про існування водяного млина, про який згадано у документах 1861 року.  У ХІХ ст. млин у Йорданештах був єдиним на річці Сірет (від Сторожинця до Кам’янки). Сюди з’їжджались селяни із сусідніх сіл. Борошномельний промисел розвинутий і користується попитом. Сьогодні млин у робочому стані.
Срібна овеча голова символізує розвиток вівчарства. З овечого молока сільські умільці виготовляють за старовинними рецептами унікальний копчений будз та вурду, чим прославились як у районі, так і за його межами.  
Синій колір на гербі символізує відродження, щирість і вірність, зелений — надію і достаток, золотий (подано жовтим) — велич, багатство і постійність, срібний — примирення і чистоту.

Прапор села Йорданешти

Прапор квадратної форми, поділений вертикально на три рівних поля: зелене, жовте і синє. У зеленому і синьому полі біля верхнього краю прапора гілки липи жовтого кольору із цвітом, які звисають дзеркально відносно одна до одної.
Тлумачення символіки
Жовті гілки липи із цвітом нагадують велике православне свято — Зелену неділю, яке започатковане у Йорданештах ще з 1790 року. Зелені свята є Днем села. Православний храм і оселі мешканці прикрашають гілками липи.
 Зелений колір на прапорі символізує надію і достаток, жовтий — велич, багатство і постійність, синій — відродження, щирість і вірність.








Герб села Кам’янка


На синьому полі срібний лелека із золотим дзьобом стоїть на золотому камені, піднявши одну лапку. Обабіч лелеки — два срібних вузьких стовпа, які у нижній частині частково перетинаються золотим каменем.

Тлумачення символіки
Кам’янка — найбільше село Глибоцького району, розташоване у передгір’ї Карпат за 5 км від залізничної станції Вадул-Сірет. Найдавніша письмова згадка датована 1431 роком.
Зображення срібного лелеки символізує природню красу місцевості, де розташований населений пункт. Цей птах оселяється поблизу житла людини і є символом вірності і пильності. 
Лелека — доброзичливий символ оновлення, весни і любові. За народним повір’ям, приносить щастя. Саме такі асоційовані ознаки притаманні для мешканців села, у якому за всі роки існування народжуваність перевищує смертність. За останній час у Кам’янці щороку з’являється на світ понад 150 немовлят. Нині тут працюють два дитсадки, є школа на 1000 учнів, кожен 9-й школяр району – з Кам’янки.     
Золоті камені в основі герба — головний символ, який підкреслює походження назви села — Кам’янка. Його територія простяглась на кам’янистих горбах зі сходу на захід на 8 км, з півночі на південь — на 6 км.
Срібні вузькі стовпи нагадують про місцеву річку  Сірет та її притоку Кам’янку, які протікають через село.
Синій колір на гербі символізує відродження, щирість і вірність,  золотий — велич, багатство і постійність, срібний — примирення і чистоту.
У нижній частині графічну прикрасу перетинає синя хвиляста стрічка з надписом золотими літерами "Кам’янка”. На її краях — стилізовані золоті  снопи, складені з п’яти  пшеничних колосків, що символізує хліборобську працю і нагадує про перший геральдичний символ Кам’янки із зображенням пшеничного снопа.
Завершує нижню частину герба хвиляста стрічка малинового кольору із сріблястими цифрами "1431” — дата письмової згадки про село. Малиновий колір стрічки символізує старожитність і шляхетність.

Прапор села Кам’янка



Прапор квадратної форми: на синьому полі  білий голуб у польоті із жовтим дзьобом. У нижній частині  п’ять жовтих букових горішків, які розташовані півколом.
Тлумачення символіки
Голуб символізує поширене вирощування та селекцію мешканцями села декоративних та спортивних птахів цього виду. У змаганнях зі спортивними голубами кам’янчани здобували призові місця на теренах області і на всеукраїнських етапах змагань.
П’ять жовтих букових горішків, які півколом оточують голуба, нагадують про п’ять Кутів, які історично сформували на території Кам’янки поселенці різних національностей. Горішки символізують і природні багатства Кам’янки, мальовничі букові ліси, які із заходу і півдня оточують село.

P. S.
У номері за 12 липня ц.р. редакція подала зображення прапора та герба сіл Молодія та Валя Кузьмина.  Тлумачення символіки цих населених пунктів на прохання наших читачів подамо в одному із наступних номерів «Нового дня».






Переглядів: 811 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
nanewday@mail.ru