Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2013 » Березень » 18 » До всіх дітей — з материнською любов’ю
4:22 PM
До всіх дітей — з материнською любов’ю
Навчання у школі наближалось до завершення, і Марійка вже бачила себе десь в ролі майбутнього бухгалтера. Та, коли віддзвенів останній дзвоник, а відтак випускникам Карапчівської середньої школи вручили атестати, до дівчини підійшов директор Василь Іванович Товарницький і запропонував:

— Ось у дитсадку спиртозаводу є місце на роботу, спробуй. 
Саме так нині Марія Іванівна Єремко замість бухгалтера почала у 1966 році працювати нянькою. Невдовзі вступила на заочне відділення Чернівецького педучилища, а з 1969 року її призначили завідуючою отого заводського дитячого садка. А ще через рік ця установа, котру очолювала зовсім молода дівчина, в районі вже займала перші місця.
— Наш дитсадок,   — розповідає Марія Іванівна, — у ті часи був невеликим — всього одна група і близько двох десятків дітей. Але й опісля, коли у 1984 році я перейшла у нову установу з чотирма групами і з 125 вихованцями, прагнула передових позицій не здавати.
Як підтвердження тому — М.І. Єремко показала акуратну папку, де містились численні грамоти за сумлінну і успішну працю у вихованні підростаючого покоління. Треба сказати, що тривалий період дитсадок у Карапчеві відвідували діти із сусіднього села Підлісне (тепер Йорданешти), що входило до Карапчівської сільради.
—  А привозили малят до нас, — посміхаючись пригадує Марія Іванівна, — на спеціально обладнаній і розмальованій казковими героями підводі.
Роки минали, багато чого змінювалось у житті, не завжди і в кращу сторону, але М.І. Єремко аж до 2000 року очолювала дитячу установу. Власне, й тоді за вислугою літ вийшла на пенсію. Вчинила те з благородства своєї душі, бо дехто з підлеглих працював лише на третину посадового окладу. Щоб якось полегшити їхнє становище, поступилась місцем. А пенсія ж самої виявилась мізерною, бо навіть зараз отримує всього 1040 гривень. Мала, щоправда, можливість дещо її підвищити, та треба було на якийсь час відновитись на роботі, аби трудовий стаж перевищив 35 років. Втім, не змогла цього зробити, бо дехто з тих, кого сама висувала на вищу посаду, не побажав посприяти…
Однак, не про це наголосила на закінчення нашої розмови, а добрим словом за співпрацю, дієву допомогу дитсадку ще раз пригадала колишніх директорів, зокрема школи Василя Івановича Товарницького, керівника спиртозаводу Миколу Самійловича Короленка, голову колгоспу Валерія Денисовича Воротняка, інспектора райвно Євгенію Іванівну Царик. І з не меншим теплом — дітей — нині вчителів, лікарів, підприємців, бо всіх любила, як і своїх, — справді материнською любов’ю!
Василь Гейніш.
* * *
На знімку: Марія Іванівна Єремко серед сьогоднішніх вихованців ДНЗ Карапчева.
Фото Петра Митранюка.














Переглядів: 455 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
nanewday@mail.ru