Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2013 » Березень » 1 » До Всесвітнього дня боротьби з глаукомою
1:21 PM
До Всесвітнього дня боротьби з глаукомою
Довго можна дивитися на море, гори та вогонь, але не у телевізор чи на монітор
Напевно, кожен чув вислів „Берегти, як зіницю ока”. Адже дані свідчать, що страх втратити зір є однією із найстрашніших фобій людства у цивілізованому світі. Отож, які небезпечні хвороби підстерігають наше „дзеркало душі”, як їх розпізнати і як вберегтися — вирішили дізнатися у головного офтальмолога Глибоччини Таїсії Ковальчук.

— Яка статистика офтальмологічних захворювань?
— За останніми даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у 2002 р. зафіксовано 161 млн. осіб з порушенням зору, з-поміж яких 37 млн. осліпли. Сьогодні таких вже 45 млн. й надалі спостерігається тенденція зростання.
По Україні кількість захворювань ока та його придатків за останні 5 років зросла на 41%. Також більше хворих, котрі на диспансерному обліку в основному через глаукому, атрофії зорових нервів та відшарування сітківки.
До первинної інвалідності призводять наслідки травм і опіків ока, патологія очного дна, глаукома, міопія, атрофія зорового нерва. Найпоширенішими офтальмологічними проблемами у нашому районі є захворювання сітківки, короткозорість, глаукома.
— З чим пов’язана патологія очного дна?
— Як правило, формується на фоні захворювань серцево-судинної, ендокринної систем. Значну роль відіграють генетично детерміновані дистрофічні захворювання, наслідки інфекцій як загальних, так і центральної нервової систем.
— Зростає кількість хворих цукровим діабетом. Чи й для офтальмології це характерно?
— Оскільки цукровий діабет за даними ВООЗ займає III місце серед причин смертності, то є найбільш серйозною медико-соціального проблемою. А тому його ускладнення — діабетична ретинопатія — основна причина сліпоти та слабобачення працездатних осіб.
Початкові прояви діабетичної ретинопатії відбуваються без скарг хворих, тож часто звертаються до лікаря вже з вираженими клінічними проявами та ускладненнями. Тому хворим, котрі страждають цукровим діабетом (до 5 років), необхідний огляд окуліста раз на рік. Котрі довше — двічі, а то і щоквартально — з патологією очного дна.
У таких осіб буває і діабетична катаракта. У молодих людей складає 7,9 — 8,3% випадків, а решта відносять до старечої, що виявляється втричі частіше у 50 — 65-річному віці та прогресує швидше.
— Таїсіє Іванівно, складною хворобою вважають глаукому.
— Як причина інвалідності по зору за останні три десятиріччя глаукома зросла в 5 разів з-поміж інвалідів, найбільш поширена відкритокутова її форма. Основна причина інвалідизації даного контингенту хворих — несвоєчасна діагностика та лікування.
Для профілактики на фельдшерсько-акушерських пунктах, в амбулаторіях загальної практики сімейної медицини району, долікарському та очному кабінетах ЦРКЛ вимірюють очний тиск особам, котрим за 40. А групі ризику (хворі з цукровим діабетом, гіпертонічною хворобою та близькі родичі хворих на глаукому) — з 35 років.
Хто знаходиться на диспансерному нагляді в очному кабінеті через глаукому, той повинен не рідше 4 разів на рік обстежуватись у нас, а також не пропускати одноразовий контрольний огляд у глаукомному кабінеті обласної поліклініки.
— Чи можна вилікувати ускладнену короткозорість?
— Короткозорість впродовж останніх років стабільно посідає 4 місце по захворюванню інвалідів в Україні. Відрадно, що, починаючи з 2000 року, спостерігаємо її поступове зниження в усіх областях України. Є консервативні та оперативні методи лікування цієї недуги. Однак ускладнення бувають такі, що через дуже важкі зміни сітківки розвивається інвалідність.
До факторів інвалідизації відносять відсутність своєчасного лікування та корекції зору, недостатнє використання контактної корекції, нераціональне працевлаштування.
— Як вберегти здоров’я очей з дитинства?
— Окрім правильно організованого режиму дня, потрібне збалансоване, насичене вітамінами харчування, спортивні навантаження і більше часу проводити на природі. На очі можуть вплинути і часті ГРВІ, і хронічні запальні процеси, тому треба зміцнювати імунітет. Є багато факторів, які впливають на зір, але головна причина — непосильне навантаження, втомлюваність очей. Тому давайте очам можливість відпочити! Безкінечно довго можна дивитися на море, гори та вогонь, але аж ніяк не у телевізор чи на монітор.
Розмовляла Лариса Дущак.
Фото Петра Митранюка.










Переглядів: 537 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
nanewday@mail.ru