Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2014 » Лютий » 7 » До 70-річчя районної газети
12:21 PM
До 70-річчя районної газети
„Новий шлях” — то „Буковинське село”
У минулому номері ми нагадали про історію створення часопису у нашому районі, який тоді називався „Новий шлях”, яке згодом перейменували на „Буковинське село”.

У вівторок 15 травня 1962 року побачив світ перший номер газети Чернівецького обкому КП України та обласної Ради депутатів трудящих по Садгірському територіальному виробничому колгоспно-радгоспному управлінню „Буковинське село”.
Чотири рази на тиждень (вівторок, середу, п’ятницю та суботу) українською та молдавською мовами листоноші приносили передплатникам колишніх районних газет Садгірського, Чернівецького, Новоселицького та Герцаївського районів. Очолив видання Й. Казимірський. Друкували матеріали про трудові будні працівників сільського господарства і промисловості, союзну і зарубіжну інформації.
Також обіцяли писати, цитую: „Про те, як перетворюються в життя рішення ХХІІ з’їзду рідної партії і березневого Пленуму ЦК КПРС, який вклад у всенародну ношу достатку вносять хлібороби, робітники, всі трудівники чотирьох районів, як працюють, відпочивають, про їх мрії і сподівання, плани і наміри йтиме мова в наступних номерах. Дізнаєтесь про „секрети” маяків.
Газета публікуватиме кореспонденції, замітки про роботу партійних, комсомольських, профспілкових організацій, промислових підприємств, установ, шкіл, культосвітніх і медичних закладів, торгівлі.
Щоб газета була справжнім колективним пропагандистом і колективним організатором, бойовою і наступальною, вона повинна спиратись на широкий актив робсількорів. Вони є в кожному районі, в кожному селі. Пишіть нам, дорогі товариші, чекаємо листів!
До зустрічей на сторінках міжрайонної газети”.
Шефство над міжрайонними газетами взяло Львівське обласне відділення Спілки журналістів. Для надання допомоги редакціям у випуску перших номерів газет зі Львова приїздила група кваліфікованих журналістів. А при відділі пропаганди і агітації Одеського обкому КП України створили інститут оглядачів міжрайонних газет.
Життя, як воно було
У ті часи активно розвивалось сільське господарство. Газета інформувала: „У колгоспах Чернівецького району розгорнули боронування кукурудзи. Механізатори роблять все, щоб виростити високий урожай качанистої”.
Агроном колгоспу „Дружба” В.Асканій дописував: „Ланка комуністки Ганни Тодорівни Бужениці вирощує цукрові буряки на 30 гектарах.  300 центнерів коренів з одного гектара — таке зобов’язання колгоспниць”.
Головний зоотехнік територіального колгоспно-радгоспного управління В.Мінаєв на шпальтах закликав: „Зробити 1962 рік переломним у розвитку та піднесенні всіх галузей сільського господарства — ось завдання, поставлені березневим пленумом ЦК КПРС”.
Жирним шрифтом у „Буковинському селі” виводили заклики: „Включаймося у республіканський рейд за велику кукурудзу”, „Виростимо високий урожай!”, „Поїде той на свято, хто трудиться багато”, „Щоб добробут зростав без упину — доглядай у полі кожну рослину”, „Зробимо 1962-й роком різкого збільшення виробництва хліба, м’яса, молока та іншої продукції рільництва і тваринництва”, „По одній свині на гектар ріллі” та інші.
Гордо було називатись піонером. Про такий приклад писав І. Катиринич: „Піонерка, учениця четвертого класу Новоселицької середньої школи №3 Таня Качан знайшла сумочку, в якій були документи і велика сума грошей. Дівчинка віднесла все у районний відділ міліції. Виявилось, що власниця сумочки, громадянка Ф. — жителька  с. Селище. Їй повернуто документи і гроші. Таня поступила благородно, як і личить піонерці”.
Знаходимо в одному з інтерв’ю з головою виконкому Глибоцької селищної Ради депутатів трудящих Д.Й. Галіпом розмову про життя і розвиток Глибоки.

Росте рідна Глибока
— Що передбачається зробити нинішньої весни по благоустрою та впорядкуванню селища? — з таким питанням звернувся наш кореспондент до голови виконкому Глибоцької селищної Ради депутатів трудящих Д.Й.Галіпа.
— Насамперед хочу повідомити, — сказав т. Галіп, що цієї весни розпочинається спорудження трьох 16-квартирних будинків, одного 8-квартирного, дитячого садка разом з яслами на 140 місць, широкоекранного кінотеатру та ін. Ці споруди прикрасять наше селище і побут людей.
— Що намічається в справі озеленення?
— Вже ввійшло в традицію кожної весни саджати по кілька тисяч дерев. В цьому році посадимо їх не менше 5 тисяч. Хотів би висловити побажання, щоб у цій роботі взяла участь громадськість, зокрема вуличні комітети.
Крім того, сказав далі т. Галіп, придбаємо 10 тисяч саджанців фруктових дерев для продажу населенню.
Неабияк прикрашають селище газони, які поки що є на вулицях ім. ХХІІ з’їзду КПРС і Леніна. Через деякий час появляться вони і на інших вулицях.
Не обходиться й без недоліків. В Глибокій на межі вулиць Української та Богдана Хмельницького є молодий сквер, закладений силами пенсіонерів. Через рік-два він стане хорошим місцем відпочинку. Але окремі несвідомі громадяни пускають сюди худобу, яка пошкоджує, а то й знищує молоді насадження. Цьому слід покласти край.
Наше селище стане ще красивішим і впорядкованішим —  сказав на кінець бесіди т. Галіп. — Ми спиратимемось на допомогу і підтримку всієї громадськості, особливо молоді, школярів.
З підшивками газет працювала
Лариса ДУЩАК.

Продовження в наступних номерах
 «Нового дня»










Переглядів: 373 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
nanewday@mail.ru