Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2013 » Квітень » 8 » 7 квітня — Велике хрИстиянське свято — Благовіщення Пресвятої Богородиці
4:37 PM
7 квітня — Велике хрИстиянське свято — Благовіщення Пресвятої Богородиці
Молодь об’єдналась у церковний хор
Перебуваючи на богослужінні у храмі Покрови Пресвятої Богородиці, що у Глибоці, мимоволі вслухаєшся у піснеспів голосів, що линуть з кліросу. І з-поміж вже звичних вловлюєш нові — молоді. Це виконує антифони нещодавно створений юний хор, яким керує глибочанка Марія Сандуляк (на фото крайня зліва).
Марія свого часу закінчила Чернівецьке училище мистецтв імені Сидора Воробкевича (вокальний відділ), потім Бухарестську консерваторію. Сьогодні працює у Чернівецькій обласній філармонії артистом камерного хору, яким керує Надія Селезньова.


— Як виникла ідея створити свій церковний хор? — цікавлюся.
— Ідею подала Наталія Сабран, котра диригує старшим колективом. Коли ж запропонували отцю Дмитру Зав’яльцю створити молодий хор, погодився і дав благословення на це мені, — відповідає Марія.
— Але ж раніше у храмі Покрови Пресвятої Богородиці вже були молоді хори.
— Так, і не раз. Диригували ними Михайло Луцик, Сергій Козар, Іван Очеретянов, Василь Хобзей… Співали й наші працівники культури. Я вперше була учасницею хору Михайла Луцика. Тоді ще й нотної грамоти не знала, сприймала на слух.
— За яким принципом відбираєте хористів і скільки часу потрібно, щоб створити свій церковний хор?
— Коли Наталія Сабран запропонувала — я була ще студенткою. Оскільки за спеціальністю не диригент — дещо сумнівалась. Отець Дмитро оголосив у храмі: бажаючі можуть долучатись. Старалась брати тих дітей, котрі ходять до церкви. Сьогодні нас 15. Це учні Глибоцького ліцею та Глибоцької ЗОШ І-ІІІ ст., студенти, практиканти. Тільки 5 — з музичною освітою. Головне — мати голос, слух і бажання. Кожен, хто хотів би співати у церковному хорі, може приєднатись.
— Що найважче для керівника хору?
— Діти часто хворіють. Ще для них важко прокидатись вранці. Однак, по 3—4 рази на тиждень ми збирались на репетиції і так вивчили майже всю літургію. А заспівали вперше на пророка Іллі. Треба розуміти, що хор формується роками, адже потрібно, щоб люди виспівались. До свят слід вивчати нові партитури, адже кожне має свій тропар і кондак. Замість антифонів звичайних теж слід вивчати антифони святкові, котрі виконують тільки на великі свята.
У Великий піст вивчаємо тексти мінорного характеру, адже це час роздумів про сенс життя. Готуємось і до Великодня.
— Маріє, існує думка, що людині корисна лише церковна музика, а уся інша — шкідлива. Як до цього ставитесь?
— Музику потрібно розуміти і розрізняти. Духовну і класичну використовують навіть у психіатричних лікарнях для лікування.
— Як вважаєте, майбутнє у храмах — за професійними хорами чи аматорськими?
— Думаю, що у великих містах, де є музичні заклади освіти, — за професійними. А у районних центрах, як, наприклад, у Глибоці — швидше за аматорськими.
Слухаючи церковний піснеспів у вас, шановні читачі, ніколи не складалось враження, що це наче самі янголи співають? Серце радіє, душа відчуває духовне піднесення від ноток, які випромінює хор.

Лариса Дущак.
Фото автора.






Переглядів: 562 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
nanewday@mail.ru