Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2014 » Березень » 28 » Куди поділись «телячі гроші» і не тільки…
12:47 PM
Куди поділись «телячі гроші» і не тільки…

Дядько Василь усе  життя утримує худобу. Щороку здавав державі або телицю, або бичка. Як він каже, за виручені кошти побудувався, дітям весілля справив, купив меблі…
Та останніми роками кількість ВРХ в особистих господарствах зменшується. Про це свідчать статистичні дані та ми все добре самі бачимо. Цієї весни у дядька Василя дві корови привели теличку та бичка. Що з ними робити?

— Василю, не бий собі голову, — каже сусід Митро. — Продай перекупникам через чотири тижні на заріз. Бо що з того, що будеш їх годувати?
— Але ж держава обіцяла дотацію за утримання молодняка, — відповів дядько Василь. — По 250 грн. за кожні 3 місяці до річного віку.  
— То все брехня, — стверджує Митро. — Минулого року я зробив на теличку ветеринарний паспорт, відкрив рахунок у банку, заповнив у сільраді необхідні довідки і нічого не дістав, як і за минулі роки!
У Кам’янці за 2013 рік 183 власники худоби подали документи на отримання дотації. Щасливчики, правда, отримали дещо, але з квітня місяця виплати припинили.
Начальник управління АПР Д.Тарица розповів, що є відповідна Програма уряду і щороку Кабмін приймає відповідну постанову, але гроші на виплату дотації надходять не у повному обсязі. І з року у рік є кредиторська заборгованість перед селянами. Скільки їм загалом заборгували і на яку суму Дорін Іванович не назвав, хоча повідомив, що облік ведуть і все задокументовано. Якщо на нинішній рік буде Програма, то управління прийматиме документи від сільських рад. Але я (автор) думаю: навіщо обманювати людей? Дядькові вигідніше продати теличку у місячному віці за 1100 — 1300 грн., аніж годувати цілий рік і думати куди збути (ще й за безцінь!).
А ще треба виготовляти паспорт, відкривати рахунок, здавати довідки… Впевнений, поголів’я і надалі зменшуватиметься. При нинішньому безробітті, вважаю, це неприпустимо.
До речі, кілька років тому, згідно постанови Кабміну, виплачували дотації за збереження та приплід овець. Тепер цього немає. Та є рахунки у Швейцарському банку колишнього міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка. А нещодавно на 5 каналі повідомили, що у нього у Києві вилучили 300 тис. доларів та понад 500 тис. грн. Тож коментарі, як кажуть, зайві.
Хто під’єднував свій новий будинок до електропостачання платив по 8 — 10, а часом й 15 тис. грн. у РЕМ. Тепер же у колишнього міністра енергетики Едуарда Ставицького вилучили 50 кг золота та 5 млн. доларів. Отже, як кажуть «з миру по нитці — «бідному Ставицькому» на сорочку».

Петро КИРСТЮК.

 

Переглядів: 438 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
nanewday@mail.ru