Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2014 » Квітень » 18 » Карапчів серед кращих населених пунктів області
1:58 PM
Карапчів серед кращих населених пунктів області

Вельми приємна звістка надійшла нещодавно до Карапчева. Як розповів сільський голова Василь Іонець, сільрада отримала лист, у якому зазначається, зокрема, що у цьогорічному обласному конкурсі „Населений пункт найкращого благоустрою і підтримки громадського порядку” Карапчів посів престижне третє місце серед сіл.

— Ще торік, — каже Василь Георгійович, — нам запропонували взяти участь у цьому конкурсі. Довго не вагались, адже думаю, що карапчівці мають що показати на рівні області. Підготували необхідний пакет документів, відправили їх до Чернівців і чекали відповіді. І ось нещодавно конкурсна комісія винесла свій фінальний вердикт. Приємно, що серед найкращих населених пунктів області почесне місце займає наше село.
Наскільки мені відомо, журі, підбиваючи підсумки цьогорічного конкурсу, особливу увагу звертало на використання позабюджетних коштів. На щастя, у Карапчеві немало добрих людей, які регулярно допомагають сільраді. Приміром, у 2013 році зусиллями громади виконано робіт на 137 тис. грн. Зробили ремонт у дитячому садку, клубі, церкві, капличці, збудували автобусну зупинку, міст, а також навели лад із деякими комунальними дорогами.
На цьому карапчівці не збираються ставити крапку. Вже розробили проект, який передбачає заміну вікон та даху у клубі. Відповідну документацію відправили до Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню. Вже отримали відповідь, що проект відповідає всім вимогам і прийнятий до участі у конкурсі. У культурній та спортивній сфері планують співпрацювати із комуною Сірець (Молдова).
Додам, що за третє місце у конкурсі передбачена премія у розмірі 25 тис. грн. Сподіваюсь, гроші надійдуть якнайшвидше, а відтак сільрада зможе їх спрямувати на вирішення потреб села.

Наводячи порядок на території колишнього (зруйнованого радянськими вандалами) кладовища, карапчівці, серед яких і сільський голова Василь Іонець, наштовхнулись на цікаву знахідку. Серед опалого листя, гілок дерев та іншого непотребу виявили фрагменти трьох зруйнованих могил. У більш-менш нормальному стані зберігся лише один хрест. На інших двох могилах або зруйнований частково, або повністю відсутній.
У стародавніх похованнях спочивають представники трьох різних національностей: румунка Олена (Єлєна) Товарницька, німець Амадей Тотзауер та поляк Ніколай Яворський. Сільрада вирішила їх реставрувати. За допомогою звернулись до церковного комітету та місцевого священика Георгія Амарія, а також до викладачів Карапчівського ліцею Василя та Івана Товарницьких, які є правнуками О. Товарницької, могила якої, як вже зазначалось, збереглась до наших днів.
Благородну ініціативу підтримали й інші односельчани, а також добродії із сусідніх сіл. Зокрема, Андрій Костинян із Йорданешт надав безкоштовно метал та цемент, а з роботою допомогли Василь Божеску, Мірча Іонець та Іван Товарницький. Долучились до облаштування й учні 11 класу Ілля Іонець, Валерій Онофрійчук, Василь Біблік, Микола Бойку, Дмитро Карп. Власне, ці хлопці були серед тих, хто знайшов фрагменти могил. Тоді вони дали собі обіцянку, що будуть доглядати за ними, аби пам’ять про предків жила вічно.
Таблички, на яких викарбувані імена похованих, дивом уціліли, а найближчим часом їх передадуть на кафедру історії ЧНУ імені Ю. Федьковича, щоб дізнатись хоча б якусь інформацію про іноземців, які волею долі спочивають у Карапчеві. Наразі відомо, що німець Амадей Тотзауер був нащадком аристократичного роду Сташкевичів, які жили у XV ст.

З ініціативи та зусиллями депутата сільської ради Мірчі Чорнея прибрали від сміття чималу ділянку дороги (з парку до моста), а також розчистили дерева білої акації (висаджені колишнім директором Карапчівського ліцею В.Товарницьким) від сухостою та зайвих гілок. Учні місцевого ліцею позбирали папірці, пляшки, поліетиленові пакети. Серед прибраних — вулиця Штефана Великого, над якою молоде покоління взяло шефство кілька років тому.
„Озброївшись” граблями, мітлами та лопатами, долучились до спільної справи і працівники сільради, за якими закріплена ділянка  загальною площею у 90 ар. Навели порядок на своїх територіях й інші організації, які функціонують у Карапчеві.

Георгій СЕМЕНЮК.

 

Переглядів: 480 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
nanewday@mail.ru