Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2013 » Травень » 20 » Знай наших!
5:06 PM
Знай наших!
Наші земляки розписують храм на Миколаївщині
У Кам’янці є багато фахівців — майстрів робітничих професій: пічники, столярі, плиточники, покрівельники, мулярі, штукатури... Всі працюють як у різних областях нашої держави, так і у сусідній Росії. А от художник у селі практично один.
На Великодні свята з Миколаївської області приїхав 23-річний Іван Глобак.  У м.Південно-Українську він вже понад 1,5 року з двома художниками із Чернівців розписують храм Христа Спасителя.


Любов до пензля у Іванка була ще з юних років. Хоча не пам’ятає дідуся Дениса та бабцю Марію, та батько розповідав, що вони дуже любили малювати і все у хаті прикрашали картинками: стіни, скрині, мисники...
Коли Вані було 6 років, то до дня народження батька намалював його портрет аквареллю. Навчався хлопчина у художній школі у Глибоці і часто діставався пішки туди і назад. Але це надавало наснаги для подальшої творчої роботи. Багато картин прикрашають фойє  Кам’янської школи — це витвори Івана Глобака.
А роботу «Податки очима дітей» у 2002 році  журі визнало найкращою в області. Нагородили тоді фотоапаратом. А потім було ще 13 дипломів з різних виставок. Іван Ілліч завдячує цьому директору школи Олександру Карлійчуку та завучу Юрію Кирстюку, які організовували різні виставки.
Юний художник малював картини на різні теми. А особливо захоплювався декоративно-рельєфними роботами. Поважні місцеві газди замовляли, і нині їх оселі прикрашають роботи розміром 3 на 1,5 метра.
Навчання у Вижницькому коледжі прикладного мистецтва та у ЧНУ дало поштовх до нових задумів. Викладачі запримітили, що Глобаку краще дається писання образів і порадили йому розписувати храми.
Першу церкву з двома художниками розписали у Заставнівському районі. А вже понад 1,5 року виконують роботи у храмі Христа Спасителя на Миколаївщині. Роботи є ще більш як на рік. Загалом треба розписати 4 тис. кв. м. Це ж не малювати картину на мольберті, а високо на риштуванні. Розписи повинні слугувати тривалий час, тому й застосовують старовинні технології: стіни просочують ріпаковою олією, нагрітою до +60о, потім — титанова грунтовка, і лише потім починають малювати.
Батько Івана — столяр за професією, або, як він каже, художник по дереву. Тож завжди щось пропонує або радить синові.

Петро КИРСТЮК.
Фото автора.






Переглядів: 482 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
nanewday@mail.ru