Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2014 » Серпень » 7 » Іван Ванзар: «Мобілізовані мають не лише обов’язки, а й соціальні гарантії»
4:54 PM
Іван Ванзар: «Мобілізовані мають не лише обов’язки, а й соціальні гарантії»

Указ Президента України «Про часткову мобілізацію» діє з 24 липня 2014 року. Згідно із ним почали видавати мобілізаційні розпорядження, в тому числі і Глибоцький об’єднаний районний військовий комісаріат. Термін чинності названого Указу, як відомо, 45 діб.
Аби з’ясувати ряд особливостей, що викликані у зв’язку з оголошенням Указу, кореспондент «Нового дня» мав розмову з райвійськкомом Іваном Ванзарем.

— Отже, Іване Георгійовичу, кому вручають мобілізаційні розпорядження?
— Ці документи отримують всі військовозобов’язані, які знаходяться на обліку у нашому райвійськкоматі. Це солдати, сержанти, старшини віком від 19 до 50 років, а офіцери — до 60 років.
— Сюди входять і ті, хто навіть раніше не служив у Збройних силах?
—Так, але, якщо вони за нашою картотекою придатні за здоров’ям.
— Поясніть і такий нюанс. За роки, що минули після служби в армії, можливо, деякі  військовослужбовці отримали інвалідність, чи мають проблеми внаслідок інших важких захворювань, а їм все-таки вручили мобілізаційні розпорядження. Як бути цим людям?
— У такому випадку дані громадяни повинні звернутись у райвійськкомат, а ми їх направимо на лікарську комісію, аби та підтвердила непридатність до виконання військових обов’язків.
— Чи є різниця між мобілізаційним розпорядженням і повісткою?
— Звісно, бо моброзпорядження надають військовозобов’язаному із метою інформування щодо мобілізації, а повістка вимагає негайного прибуття після її отримання у місце збору чи у військкомат.
— А хто може вручати повістку?
— Таке право надається представникам військового комісаріату, ЖЕКу, міської, селищної або сільської рад. Власне, повідомлення про повістку їх представники можуть видавати і у телефонному режимі.
—  Які документи у такому випадку повинен мати при собі військовозобов’язаний?
—     Повістку або мобілізаційне розпорядження, військовий квиток, паспорт, обліково-послужну картку, а водіям автомобілів, танків, тракторів, мотоциклів та інших машин і техніки – водійські права та інші речі, вказані у повістці. У військкоматі уточнять інформацію щодо вас і вже згодом вкажуть на подальші ваші дії.
— Чи  були вже у нашому районі мобілізовані згідно з Указом Президента «Про часткову мобілізацію»?
— Поки що ні.
— А кого мобілізують у першу чергу?
— Тих, хто відбув строкову службу або служив у Збройних Силах України за контрактом і має військовий досвід.  
— І все ж, кому надають відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації?
— Не підлягають призову  такі військовозобов’язані:
- заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
- визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до 6 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);
- чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (таких чоловіків можуть призвати на військову службу у разі їх згоди тільки за місцем проживання);
- жінки, на утриманні яких перебувають діти віком до 18 років (такі жінки можуть бути призвані на військову  службу в разі їх згоди і тільки за місцем проживання);
- зайняті постійним доглядом за особами, що цього потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
- народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;
- інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.

Призову на військову службу під час мобілізації на особливий період не підлягають також студенти та аспіранти, які навчаються на денній формі навчання.
— Які соціальні гарантії передбачені мобілізованим особам?

— На мобілізованих громадян поширюються всі гарантії соціального та правового захисту, встановлені законодавством для військовослужбовців. Окрім того, за працівниками, які призвані під час мобілізації на військову службу (на особливий період, але не більше 1 року) зберігаються місце роботи, посада, компенсують із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, у яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності.
Водночас вони отримують грошове забезпечення як військовослужбовці. Якщо така людина – приватний підприємець, то за ним зберігається право на підприємницьку діяльність. Пенсіонерам, яких призвали на військову службу під час мобілізації, продовжують виплачувати пенсії на особливий період під час такої служби.
— І, нарешті про те, яка відповідальність передбачена за ухиляння від призову за мобілізацією?
— За це передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.
У разі змін у складі сім’ї (народження дитини), військовозобов’язаний повинен надати документи про народження дитини у військкомат. Адже якщо у сім’ї 3 та більше дітей, чоловік має право на відтермінування. Про зміну місця роботи, освіти чи місця проживання також потрібно повідомляти, в противному разі громадянам загрожує штраф від 85 до 119 грн.
Додам, якщо повістка не прийшла, а ви хочете продемонструвати свою громадянську позицію й готовність захищати нашу країну, беріть паспорт і військовий квиток – та рушайте до військового комісаріату. Ви можете бути затребувані одразу або ваші контакти занесуть до списків потенційно затребуваних. У будь-якому випадку саме військовий комісаріат надасть вам необхідні рекомендації та окреслить подальший план дій.
Вів розмову Василь Гейніш.

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 1941 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
nanewday@mail.ru