Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2013 » Травень » 28 » Бути не тільки географічно у Європі, а й жити за рівнем Європи
12:12 PM
Бути не тільки географічно у Європі, а й жити за рівнем Європи
Засідання «круглого столу» на тему «Дні Європи в Україні», яке вели Іван Шкробанець — депутат обласної ради, головний лікар центральної районної комунальної лікарні та Міхай Міхаєску-Анюк  — директор центру культури імені Міхая Телімана, заступник голови повітової філії «Союзу українців Румунії», редактор україномовних програм радіо Ясси, було в основному сфокусовано на транскордонному співробітництві.
Зокрема на питаннях Спільної Операційної програми «Румунія — Україна — Республіка Молдова», розгорнутою Європейським Союзом у рамках Європейського інструменту Сусідства і Партнерства.

До дискусії із цих проблем долучилось широке коло учасників, котрі приїхали у Глибоку на святкування Дня Європи.  У їх числі голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайнічеру, головний консультант-інспектор Головного управління з питань регіональної та кадрової політики Адміністрації Президента України  Анатолій Головатенко, начальник організаційно-контрольного відділу Чернівецької облдержадміністрації Іван Пазяк, консул  Генерального консульства Румунії у Чернівцях Корнелій Чуботару, віце-примар міста Сірет Сучавського повіту Крістіан Мокрей, примар комуни Киндешти Ботошанського повіту Константин Чорнодоля, Глибоцький селищний голова Костянтин Горячко, а також представники ПП «Бурак», ПП «Купа Бюльд», Чернівецької обласної митниці та Чернівецького прикордонного загону.
Голови Глибоцької райдержадміністрації та райради Микола Загарюк і Валерій Ротар зупинились на конкретних   результатах співпраці у рамках зазначеного партнерства. Приміром, йшлося про те, що завдяки реалізації спільних проектів із румунськими колегами на Глибоччині буде встановлено 310 нових дорожніх знаків і вже розміщено 11 туристичних покажчиків. Є ефективні напрацювання і у сфері культури, передусім в обміні творчими колективами.
Водночас, прозвучали зауваження і пропозиції щодо більш аргументованого вирішення питань економічного характеру, розвитку і облаштування інфраструктури, у першу чергу автомобільних доріг, надання пріоритету саме цим напрямкам. І тут треба наполегливіше діяти, подавати рекомендації, до яких уважніше б прислухались відповідні органи Євросоюзу, які можуть виділяти для цієї мети наявні у них кошти. Лейтмотивом засідання прозвучала теза, що бути географічно у Європі — значить і прагнути до життєвого рівня країн Євросоюзу.
На завершення зустрічі за «круглим столом» голова Глибоцької райради Валерій Ротар та примар комуни Киндешти Ботошанського повіту Константин Чорнодоля підписали двосторонню угоду про подальше співробітництво.

Взаємозв’язки та співдружність — у „європейському” міксі пісень і танців

Свої бачення життя у Європі учні селищної художньої школи проявили у конкурсі малюнків, що відбувся у сквері біля пам’ятника воїнам-афганцям. Тим часом на майданчику Глибоцької ЗОШ №1 розпочались змагання з міні-футболу.
Опісля засідання „круглого столу” на Центральному майдані Глибоки розпочалась святкова програма „Європа — наш спільний дім”. Глядачів привітали господарі району та гості свята. Зокрема, головний консультант-інспектор Головного управління з питань регіональної та кадрової політики адміністрації Президента України, куратор Чернівецької області Анатолій Головатенко підсумував: „У адміністрації Президента звертаємо увагу на те, що існує транскордонна співпраця на регіональному рівні. І її слід підтримувати”.
Голови РДА та райради вручили також грамоти кращим працівникам культури з нагоди їхнього професійного свята.
* * *
Концертну програму розпочав народний аматорський хор працівників культури та народний аматорський хор с. Грушівка. Підхопили — народні аматорські фольклорні колективи „Калинонька”, „Кам’янчанка”, „Датіна”, „Вишиванка”, „Царанкуца” інсценізацією весільних обрядів. Однак відзначити організацію концерту слід за поєднання „європейського міксу”. Це показ танців „Чеська полька”, „Молдавська сюїта”, „Російський сувенір”, пісень румунською, польською мовами. Окрім народних, додались і танго, спортивно-бальні, сучасні хореографічні постановки.
Професійно підсумували завісу концерту „Європа — наш спільний дім” таланти Георгія Шапки, Марії Сандуляк.
А прикрашали майдан вироби вихованців районного будинку творчості для дітей та юнацтва і Глибоцького професійного ліцею, з-поміж котрих гостям заходу сподобались дерев’яні половники.
Опісля спортивно-масових заходів молодіжний дух підтримала дискотека та вікторина „Чи знаєш ти Європу?”
Матеріали святкування Дня Європи у Глибоці підготували Василь Гейніш, Лариса Дущак, Петро Митранюк (фото).









Переглядів: 456 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
nanewday@mail.ru