Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2014 » Серпень » 15 » Петро Тофан: «Не кожне порушення митних правил — контрабанда»
11:58 AM
Петро Тофан: «Не кожне порушення митних правил — контрабанда»

Із червня цього року виконуючим обов’язки начальника митного поста «Вадул-Сірет» Чернівецької митниці Міндоходів призначено Петра Георгійовича Тофана. Він народився у 1971 році у селі Багринівка Глибоцького району. Має вищу освіту — закінчив Чернівецький торгово-економічний університет (спеціальність економіка підприємства). 
У митних органах працює з липня 1991 року: пройшов шлях від інспектора до начальника митного поста. Петро Георгійович одружений — разом з дружиною виховують двох доньок. 

— Передусім, Петре Георгійовичу, скажіть, будь ласка, в якому режимі нині працює митний пост «Вадул-Сірет»?    
— Можу запевнити, що митний пост «Вадул-Сірет» працює у звичному режимі. Конфліктних ситуації між працівниками митниці та громадянами на кордоні не виникає. Ми і надалі забезпечуватимемо виконання завдань, покладених на органи доходів і зборів. 
— Зазвичай, у літній період відпусток зростає потік туристів, відпочиваючих, які виїжджають за кордон. У порівнянні з минулим роком цьогоріч є ріст чи навпаки — зменшення потоку подорожуючих, зокрема через пункт пропуску «Порубне»?
— Наразі, на жаль, чітко прослідковується тенденція падіння потоку туристів, які переміщуються через митний кордон України. У відсотковому відношенні це складає близько 30%. Перш за все, ситуація пов’язана з відсутністю відпочиваючих з таких країн, як  Білорусь та Російська Федерація.
—  Попутно, скільки часу займає тепер митний контроль пасажирів? 
— Митний контроль товарів, транспортних засобів у пунктах пропуску через державний кордон України здійснюється відповідно до типових технологічних схем. 
Тривалість пропуску, зазвичай, не повинна перевищувати граничні часові нормативи проведення контролю посадовими особами прикордонної служби, органами доходів і зборів та інших контролюючих органів. Нормативи стосовно осіб — до 2 хв., стосовно транспортних засобів — до 10 хв., товарів — до 2 годин. 
Звичайно, їх можуть не дотримуватись у разі наявності достатніх підстав вважати, що є порушенням норм митного законодавства України. 
— А як щодо контрабанди?
— Слід розмежовувати поняття адміністративні правопорушення від справжньої контрабанди. Склався стереотип, що всі порушення, котрі виявляють на митниці, є контрабандою. Це далеко не так. Основна маса вчинених порушень є протиправними  (умисні або з необережності) і за які передбачена адміністративна відповідальність. Контрабандою вважається переміщення культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї та боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасів до неї), а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю. 
Так, протягом січня — червня ц.р. у пунктах пропуску митного поста «Вадул-Сірет» предметами правопорушення були: мисливська гвинтівка іноземного виробництва і 50 набоїв 12 калібру, газовий пістолет іноземного виробництва, взуття, чоловічий, жіночий та дитячий одяг (як товар) — все приховали від митного контролю. Однак, згідно з чинним законодавством, такі правопорушення не кваліфікуються як контрабанда.
— Оптимізація складу працюючих. Чи відчутно торкнулась вона і митників?
— Органи доходів і зборів наразі перебувають у стані передреорганізаційного періоду. Як відомо, 21 травня 2014 р. Кабінет Міністрів України прийняв постанову за №236, якою затверджено Положення про Державну фіскальну службу України. Призначено її голову  — І.О.Білоуса. Отже, тепер чекаємо на затвердження граничної чисельності працівників та штатний розпис. 
— І, мабуть, було б доречно навести кілька основних показників роботи вашого колективу, скажімо за перше півріччя  2014 р.
— До Держбюджету України за 6 місяців колектив нашого поста спрямував 5 млн. 253 тис. 785 гривень. А ось за липень — 1 млн. 278 тис. 
Впродовж першої половини року склали 248 протоколів про порушення митних правил на суму 8 738 878 грн. 
— Дякую за спілкування і успіхів вам у подальшій роботі. 

Вів розмову Василь Гейніш. 
Фото Григорія Безверхнього.

 

 

Переглядів: 1013 | Додав: heavymetal2006 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
nanewday@mail.ru