Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2014 » Травень » 16 » Майбутнє — за кооперативними господарствами, — переконує Іван Сандуляк із Слобідки
1:46 PM
Майбутнє — за кооперативними господарствами, — переконує Іван Сандуляк із Слобідки

Днями до нашої редакції звернувся Іван Сандуляк із Слобідки, який тривалий час трудиться у сільськогосподарській сфері. Пропрацювавши чимало років у полі, останні з яких на кооперативних господарствах у Миколаївській та Вінницькій областях, Іван Павлович хоче поділитись досвідом із земляками. Зокрема, він запевняє, що для розвитку аграрної галузі у районі варто створювати кооперативи.

— За направленням Глибоцького районного центру зайнятості (за що вельми їм вдячний), — розповідає пан Сандуляк, — я потрапив спочатку на роботу до кооперативного господарства, яке знаходилось у селі Олександрівка Миколаївської області. Побачене там мене вразило. Основна перевага — зайнятість населення. Понад 120 людей забезпечені роботою в кооперативі. Це, насамперед, водії, механізатори, будівельники тощо. До того ж, господарство неодноразово допомагає селянам: оре їх землі безкоштовно, надає цукор та інші продукти, селом курсує автомобіль, який збирає молоко. Дбають кооперативники і про розвиток інфраструктури села, підсобляють різноманітним закладам, які тут функціонують.
Згодом доводилось мені працювати і у Ладижині, що на Вінниччині, на підприємстві, яким володіє Петро Порошенко та яке займається вирощуванням цукрового буряка. Трудився механізатором, обробляв поля. Умови тут — одні із найкращих: висока зарплатня (4—5 тис.грн.), забезпечення житлом та харчуванням, потужна технічна база. Зокрема, у володінні господарства був німецький комбайн, який за добу обробляв 60 га землі. Окрім цього, на території кооперативу є ще й птахофабрика, де вирощують 240 тис. курей, комбікормовий завод, комбінат хлібопродуктів та маслобійня. Знову ж таки чимало людей мають стабільну роботу та доволі високий заробіток. Приміром, у Ладижині я зустрів робітників із Черкаської, Чернігівської, Рівненської, Дніпропетровської областей. Одне хочу зауважити: таких господарів, як Петро Порошенко, необхідно цінувати хоча б за те, що вони не дають землям пустувати та забезпечують українців роботою.
Власне, як стверджує Іван Сандуляк, на Миколаївщину чи Вінниччину він би із задоволенням повернувся. Однак, наразі немає вільних вакансій, адже перевагу надають працевлаштуванню місцевих жителів. Саме тому доцільно було б створити кооперативні господарства на зразок тих, що створив Петро Порошенко і на території нашого району. Для цього, на його думку, потрібні фахівці із відповідною освітою, люди, які не бояться роботи у полі і, звичайно ж, допомога від держави.

Георгій СЕМЕНЮК.
Фото Петра Митранюка.

P.S. Сільськогосподарський кооператив — добровільне об’єднання фізичних і юридичних осіб в іншу юридичну особу на засадах членства, об’єднання пайових внесків, участі у спільній виробничій діяльності та обслуговуванні переважно членів кооперативу.

Переглядів: 402 | Додав: Newday | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
nanewday@mail.ru