Новий день   
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Реклама
Головна » 2014 » Червень » 13 » Корчівцям виповнилось 360 років
1:01 PM
Корчівцям виповнилось 360 років

Оригінально та зі смаком відзначили у Корчівцях День села. Згадали і про тих, хто роками розвивав місцевість, не оминули і молодих, за якими майбутнє.
Минулого понеділка, у День Святого Духа, у жителів мальовничих Корчівців був подвійний привід для святкування. Окрім великого християнського свята, селяни, а також численні гості, відзначили 360-у річницю з дня першої письмової згадки про село. Ще з самого ранку корчівчани, багато із яких у вишиванках, прямували до місцевого клубу, де, власне, і відбулись урочистості.

Першим зі сцени привітав своїх односельчан із визначною датою голова Корчівецької сільради Василь Процюк. Згодом лунав Гімн України, а Катерина Процюк декламувала слова Гімну села, які належать перу вчительки української мови місцевої школи Марії Процюк. Благословив початок заходу настоятель храму Святого Василія отець Микола Процюк.
Доцільно сказати, що святкові урочистості організували вельми оригінально. Всю програму поділили на 5 історичних періодів, які якнайкраще відображають сиве минуле та успішне сьогодення Корчівців: доавстрійський, австрійський, румунський, радянський та новітній. 
Про життя рідного села під час перших трьох цікавий екскурс у далекі часи зробив депутат обласної ради Тодор Гуцуляк, який збирає матеріали про малу батьківщину і у майбутньому планує видати книгу. Його розповіді охопили великий проміжок часу: від першої згадки (1654 рік) аж до 20-х років минулого століття. 
Надалі ж стежками історії села присутніх повели ті, хто не з чужих слів знають про нелегкі періоди у житті Корчівців. Мова йде про старійшин села: Флорю Чіківчук, Домніку Чіківчук, Вероніку Відращук, Василя Нікорича. Нині їм по 87—91 років. Вони розповіли багато цікавого та корисного для сучасного покоління.
Поділились своїми спогадами і колишні колгоспники: механізатори Лазар Нікорич, Костянтин Шпак, доярка Марія Оларь, будівельник Василь Овачук.
Не могло обійтись святкування і без вихідців Корчівців, які, хоч нині і проживають за межами рідної землі, на якій народились, але думками та серцем вони тут, у краї, де промайнуло їх дитинство. Зокрема, на урочистостях були присутні Герой України Георгій Березовський, колишній співробітник обласної ради Василь Дуган, лісничий Верхньопетрівецького лісництва Микола Костюк, екс-директор Корчівецької та Глибоцької ЗОШ Анатолій Гуцуляк.
Вшанували і місцевих приватних підприємців, які неодноразово допомагають селу, школі, дитсадку, а також іншим установам. Насамперед, слів вдячності заслуговують Михайло Кульчинський, Юрій Чулюк, Петро Шпак, Валентин Бельмега, Анатолій Боднарюк, Георгій Кушнір, сім’я Овачуків: тато Василь, мама Інна та донька Яна.
Долучили до відзначення Дня села інтелігенцію та молодь. Серед запрошених: вчитель географії, володар ІІ місця в обласному конкурсі „Вчитель року”, краєзнавець та турист Валерій Іримеску, ветлікар Ольга Боднарюк, студент Юрій Митрик, медсестра Інна Боднарюк, лісничий Віталій Чиківчук, вчителька початкових класів Марія Унгурян та вихователька ДНЗ Наталія Сідак разом з їх учнями та вихованцями.
Не забули організатори і про молодих матусь. Із 11 корчівецьких жінок, яким цьогоріч Бог подарував дитинку, у клубі споглядали за святом Юлія Кречун, Галина Славік, Надія Бута, Алла Факащук, Юлія Чернишова. Для них Юлія Джурюк виконала пісню „Мальви” Володимира Івасюка. 
Серед гостей був і голова Глибоцької райради Григорій Ванзуряк, а також колишні сільські голови Корчівців минулих років. Вони звернулись до присутніх із теплими вітальними словами та вручили подарунки.
Для всіх організували цікаву художню програму, під час якої свої таланти у співі, танцях та декламуванні демонстрували Анна Бічер, Марина Куницька, Ірина Овачук, Михайло Мірзамедов (до речі, призер обласного конкурсу „Буковинська зіронька”), Іванна Паращук, Катерина Процюк, Василь Савчук, Юлія Джурюк, Домніка Паращук, гурт „Берегиня”, танцювальні колективи „Україночки” та „Сонечко”. У ролі ведучих виступили Валентина Чорнописька, Марійка Чик та Марійка Чернушка. Технічний супровід забезпечив Микола Чорнописький, а з підготовкою номерів допомогли художні керівники Інна Дручук та Лідія Кіца. 
Наостанок хочу наголосити, що ідея проведення урочистостей з нагоди першої письмової згадки про село Корчівці належить сільському голові Василю Процюку та вже згаданому Тодору Гуцуляку. З втіленням задуманого посприяла школа, якою керує директор Ярослав Чорнописький, а також ДНЗ на чолі з Мариною Боднарюк. Без зайвого перебільшення скажу, що їм вдалось провести чудове свято, про яке ще довго згадуватимуть у селі. Відрадно, що задіяли як старше, так і молоде покоління. Відтак, не дивно, що під час святкування панувала атмосфера єдності та любові до рідної землі. А завершилось усе традиційним „На щастя, на долю”. 

Георгій СЕМЕНЮК.

 

Переглядів: 670 | Додав: heavymetal2006 | Рейтинг: 0.0/0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
nanewday@mail.ru